Hlavní obsah

Důstojíci StB půjdou k soudu za 50 let starou vraždu

PRAHA

Ani téměř 50 let, které uplynuly od vraždy manželky štrasburskéko prefekta, nezabránilo české justici, aby neposlala před soud dva bývalé důstojníky komunistické Státní bezpečnosti (StB). Milan Michel a Stanislav Tomeš podle státního zástupce v květnu 1957 odeslali do Francie tehdejšímu štrasburskému prefektovi André Trémeaudovi balíček s bombou. Exploze výbušniny však zabila jeho manželku.

Článek

Původně soudkyně Hana Hrnčířová vrátila případ státnímu zástupci s tím, že ve spise chybí dostatek důkazů, aby mohl městský senát tuto kauzu projednat. Žalobce se však proti tomu odvolal a vrchní soud mu dal za pravdu. Soud by měl začít 12. června. Michelovi s Tomešem hrozí trest až 15 let vězení.

Bomba vypadala jako krabice na doutníky

Obžalovaní podle policie původně předpokládali, že se balíček s bombou dostane do rukou prefekta na recepci k zasedání Evropského společenství uhlí a oceli, kterého se zúčastnilo i několik předních francouzských politiků. Údajnou krabici s doutníky ale rozbalila až o tři dny později Trémeaudova manželka Henriette, kterou výbuch zabil.

Oba muži, kteří pracovali u československé rozvědky v rámci takzvaných aktivních opatření, nechali vyrobit bombu, která vypadala jako krabice s doutníky. V dubnu 1957 Michel bombu převezl do Francie a Tomeš zajistil odeslání balíčku na adresu Trémeauda, tehdejšího prefekta departementu Bas - Rhin. Bomba explodovala 17. května v rukou jeho manželky. Výbuch jí podle soudního protokolu způsobil smrtelná zranění, kterým na místě podlehla.

Díky svědectví se o případu dozvěděla veřejnost

Návrh na obžalobu podal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), který se případem zabývá od roku 1996. Účast StB na výbuchu potvrdili francouzské tajné službě důstojníci československé rozvědky Ladislav Bittman a Josef Frolík, kteří po sovětské invazi v roce 1968 přeběhli na Západ.

Díky Bittmanově knize The Deception Game a Frolíkově svědectví The Frolik Defection se o pozadí případu mohla dozvědět i širší veřejnost. Bittmana, který nyní vyučuje na Bostonské univerzitě dezinformace, vyslechly v rámci právní pomoci americké úřady.

Podle něj byl bombový útok vyvrcholením dezinformační kampaně připravené sovětskou KGB. Jejím cílem bylo vyvolat dojem, že v Německu se aktivuje neonacismus. Smyslem rozsáhlé akce bylo zhatit německo-francouzské usmiřování, a tím i vznik Evropského společenství, které považoval tehdejší Sovětský svaz za ohrožení svých zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám