Hlavní obsah

Policie odložila případ údajného únosu dětí do Argentiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie souhlasí s názorem státní zástupkyně, a odložila proto případ údajného únosu dítěte Moniky Krajníkové. Žena, které soud nedávno odebral dvě děti a poslal je k otci do Argentiny, byla společně s přítelem a svou matkou obviněna z únosu. Dopustili se ho údajně tím, že jedno z dětí místo předání úřadům odvezli z argentinského velvyslanectví v Praze.

Článek

"Já s návrhem policie na odložení souhlasím," řekla ve čtvrtek žalobkyně Zdeňka Galková ze státního zastupitelství v prvním pražském obvodu, která případ dozorovala. Sama již v květnu zrušila trestní stíhání všech tří obviněných. V jejich jednání prý neshledává žádný trestný čin.

Krajníkové, její matce a příteli hrozilo za únos až tříleté vězení. Když si její manžel přijel děti vyzvednout na argentinské velvyslanectví, dorazila tam se svým druhem a šestiletou dceru Sofii odvezla. Policie je ale dopadla a dcerku předala otci. Použití slova únos Krajníková považuje za velmi silný výraz - děti podle ní nejsou svěřeny do péče ani jednoho z rodičů.

Děti byly vystaveny nesnesitelné situaci

Krajníková se do Argentiny provdala před devíti lety, po čtyřech letech se však rozhodla, že se rozvede. Manžel ji údajně bil a psychicky týral. S dětmi proto odjela do Česka. Krajský soud v Ústí nad Labem ale rozhodl, že se děti musejí vrátit do Argentiny. Podle něj žena své děti unesla. V Argentině nyní dcera a syn žijí s bývalým manželem, údajně se o ně stará jeho matka. Děti podle informací Nadace Naše dítě neustále prosí, aby se směly vrátit zpět do Čech. Jejich matka si s nimi údajně každý den telefonuje.

"Je zcela nepochybné, že děti byly tímto postupem vystaveny psychické újmě a nesnesitelné situaci," sdělila již dříve mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Uvedla, že soudy pochybily při aplikaci haagské Úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí a nezohlednily ustanovení Úmluvy o právech dítěte a Listiny základních práv a svobod. Podle ministerstva je zcela evidentní, že práva a přání dětí nebyla zohledněna.

Podle ministerstva spravedlnosti však litoměřická soudkyně Eliška Vávrová neporušila žádný zákon, když rozhodla o odebrání dětí. Způsob, jakým se to odehrálo, se ale úřadu nelíbí a nemělo by se to již opakovat, uvedla v pondělí Česká televize.

Nadace Naše dítě již vyhlásila sbírku na pomoc oběma dětem v Argentině. Vybrané peníze prý budou určeny hlavně na právní a soudní výlohy spojené s řízením o možném návratu dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám