Hlavní obsah

Na spolužáka si přinesl brokovnici, dostal podmínku

Právo, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Dvouletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Českých Budějovicích studentovi Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky v Českém Krumlově Vojtěchu Machovi Žižkovi za přípravu vraždy a nedovolené ozbrojování. Současně mu nařídil protialkoholní a protidrogovou ústavní léčbu.

Článek

Mladík, který ve středu oslavil v českobudějovické vazební věznici své devatenácté narozeniny, a jemuž za přípravu vraždy spolužáka a soka v lásce hrozilo až 15 let vězení, se z verdiktu tříčlenného senátu mohl radovat jen několik minut. Státní zástupce Roman Tibitanzel, navrhující šestiletý trest, totiž okamžitě podal stížnost proti propuštění a současně se odvolal proti rozsudku. Žižka tak nadále zůstane ve vazbě a případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Zbraň schoval ve skříňce

"Z přípravy vraždy se vinen necítím, ale z nepovoleného ozbrojování určitě, s tím nic udělat nemůžu," řekl Žižka novinářům při odchodu ze soudní síně. S trestem byl naopak spokojený Miroslav Valenta, jehož vraždu Žižka připravoval. "Chtěl jsme, aby šel na léčení. Nechtěl jsem, aby šel do vězení," uvedl Valenta.

Obžaloba viní Žižku z toho, že v úmyslu zavraždit Valentu, který se stal novým partnerem jeho bývalé přítelkyně, odjel 1. března po vyučování domů do Prachatic. Vzal z uzamčené skříně bratrovu jednohlavňovou brokovnici, jeden brokový náboj ráže 16 milimetrů a druhý den zbraň odnesl do školy, kde ji schoval je v šatně do své skříňky. Zbraně si všimli studenti a oznámili to vedení školy. Brokovnice byla zajištěna a Vojtěch Mach Žižka obviněn.

Soud mladíkovi uvěřil

U soudu Žižka tvrdil, že jednal pod vlivem drog a následně si svůj záměr rozmyslel. "Soud uvěřil obžalovanému, že od svého záměru upustil a chtěl Valentu jen postrašit," konstatoval při odůvodnění rozsudku předseda senátu Stanislav Žížala.

Soud podle něho při určení trestu přihlédl také k mladíkově bezúhonnosti, nízkému věku, příznivému hodnocení ze školy, doznání a jeho spolupráci při objasňování trestného činu i sebekritickému postoji obžalovaného. "Je třeba říci, že pokud by obžalovaný měl v úmyslu svůj původní záměr dokonat, měl k tomu celou řadu příležitostí. Ale neučinil tak," zdůraznil Žížala.

Reklama

Související články

Mladík chtěl zabít spolužáka brokovnicí

Netradiční řešení sporu zřejmě hodlal využít devatenáctiletý mladík z Prachatic, jenž si na svého spolužáka přinesl do školy v Českém Krumlově brokovnici...

Výběr článků

Načítám