Hlavní obsah

Čeští policisté budou v Německu k dispozici fanouškům

Právo, Tomáš Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Čeští fanoušci budou moci během fotbalového mistrovství světa v Německu řešit své problémy s 33 policisty, z nichž třiadvacet v pondělí odjelo z hraničního přechodu Cínovec na Teplicku na základnu v Berlíně. Policejní prezident Vladislav Husák zdůraznil, že tito policisté nejedou na šampionát proto, aby silou zasahovali proti českým občanům.

Článek

"Budou jim k dispozici, aby se na ně čeští fanoušci mohli bez problému obracet v případě jakéhokoli problému. Příslušníci pořádkové a kriminální policie, o jejichž vyslání požádala německá vláda, prošli výběrovým řízením a jazykovými testy z angličtiny," upřesnil Husák.

Vedoucí týmu českých policistů a náměstek policejního prezidenta Jan Brázda Právu řekl, že členové pořádkové policie budou vystupovat ve svých standardních uniformách. "Společně s německými kolegy budeme dohlížet na situaci jak na hranicích, tak na letištích či na železnici. Našim občanům budeme k dispozici například v případě jejich okradení nebo kdyby zabloudili," uvedl Brázda. Turisté se mohou v Německu obracet i na takzvané "fanambasády".

Podle Brázdy hradí většinu nákladů na pobyt českých policistů německá strana. "Zpět do Česka se vracíme do 48 hodin po vyřazení českého týmu z fotbalových bojů," řekl Brázda. Husák těsně před odjezdem policistům zdůraznil, že nikdo z nich nesmí udělat jakoukoliv chybu. "Už proto, že policie je nyní velmi často terčem kritiky a tímto ji lze napravit," doplnil policejní prezident.

Čeští policisté si kromě zbraní vezou i klasickou výbavu včetně pout, plynového spreje či obušku s tím, že jejich použití bude vázáno na německé zákony. "Na takovou akci jedu poprvé, ale jinak sloužím na hraničním přechodu Folmava společně s Němci, takže to pro mě zase taková novinka není," řekl Právu policista Josef Domas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám