Hlavní obsah

Za smrt matky si odsedí devět let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Slovním útokem na předsedu senátu Krajského soudu v Brně Vlastimíra Čecha vyvrcholilo líčení se 40letým Alešem Zukalem, kterého justiční senát poslal do vězení na devět let za to, že loni v září v bytě v Podpísečné ulici v Brně třemi ranami nožem zabil svou invalidní matku. Zukal vynášení trestu neunesl a začal soudce urážet. Předseda senátu ho nechal odvézt do cely, aby nenastal další útok.

Článek

Státní zástupkyně Zukala žalovala pro vraždu, ale soudci jeho případ překvalifikovali na ublížení na zdraví s následkem smrti, protože svou matku nedorazil. Po útoku se z činu zděsil, utekl na ulici a nechal matku pomalu umírat v domě. Mezi tím opilého Zukala našli policisté a odvezli ho na záchytku. Po návratu se Zukal sám udal.

V afektu bodnul hned třikrát

"Způsob provedení nesvědčí o tom, že by obžalovaný cíleně vraždil, ale v afektu zlosti matku třikrát bodnul. Pak zmateně běhal po ulici a všem to říkal. Kdyby byl vrah, tak by ji dorazil. Před soudem sice vypovídal, že si na nic nepamatuje a že matku zabil zřejmě někdo jiný. To ale podle dalších důkazů není možné a je zřejmé, že pachatelem je on. Měl navíc v minulosti problémy se zákonem za násilné trestné činy," uvedl předseda senátu.

Tragédie se odehrála loni v bytě obžalovaného, kde Zukal žil a kam za ním přišla jeho matka, kterou její přítel údajně vyhodil z domu. Zukal její životní styl těžce nesl a vadilo mu, že hodně pije. Podle soudu jejich spor vyvrcholil útokem nožem, který žena nepřežila.

Neurol zapíjel alkoholem

Zukal pak u soudu uvedl, že v kritickou dobu nebyl doma, a když se vrátil ze záchytky po stavu těžké opilosti, kdy zapíjel lék Neurol alkoholem, už matku našel mrtvou. Co se stalo, údajně neví a od té doby je ve vazbě, aniž by se mohl dozvědět něco o její smrti.

"Když jsem přišel domů, tak jsem ji našel ležet na pohovce a měla hlavu vyvrácenou dozadu. Vzal jsem ji do náruče, abych se přesvědčil, co se stalo. Měla vyhrnuté tričko a na břiše rány. Já jsem z toho byl vyděšený, vyběhl jsem z bytu a nic víc nevím," uvedl Zukal.

Soudci mu však jeho verzi nevěřili a na základě výpovědí svědků a znalců ho potrestali. Protože Zukal při vynášení trestu vyváděl jako utržený z řetězu, musela ho eskorta odvést z jednací síně. Proto se k verdiktu nevyjádřil. Státní zástupkyně Ludmila Doležalová se odvolala, protože zastává názor, že Zukal je vrah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám