Hlavní obsah

Obviněný se cítí jako ve vymyšlené pohádce

Právo, Petr Knötig
BRNO

Jako oběť vymyšlených pohádek a bezdůvodného obvinění vystupoval ve středu před senátem Krajského soudu v Brně 44letý Milan Valíček, který podle obžaloby napadl loni v říjnu na náměstí Míru v Brně studenta vysoké školy, kterému způsobil bodná poranění hrudníku a paže. Přitom na něj i ostatní křičel, že je kriminálník, seděl za vraždu a podřeže je.

Článek

"Incident se stal 15. října loňského roku na konečné tramvaje na náměstí Míru, kde obžalovaný v opilosti vytáhl nůž zvaný motýlek a šermoval s jím kolem sebe. Jednoho muže udeřil pěstí do boku, na dalšího pak zaútočil nožem a říkal, že si odseděl 10 let a že ho zabije. Přitom mu způsobil poranění na hrudníku a ruce," uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Slavil narozeniny a nic si nepamatuje

Milan Valíček si skutečně v roce 1990 vysloužil vězení za vraždu, kterou spáchal právě nožem. Uvedl, že to byl jeho poslední incident s nožem a od té doby nic takového nenosí u sebe. Tvrdil, že v kritický den oslavoval se známými své narozeniny a byl silně opilý. Řekl, že si na nic nepamatuje a ani neví, jak se dostal domů. Nebyl údajně schopen žádné komunikace, natož chůze. V krvi měl 2,65 promile alkoholu.

"Za ten večer, než se to stalo, jsem vypil litr burčáku, nějaká piva a potom fernet, rum a zelenou. Přestal jsem vnímat kolem 23. hodiny a od té doby si na nic nepamatuji. Probral jsem se až v cele na policii, kde jsem se dověděl, co jsem měl udělat. Já u sebe nože nenosím, tak nevím, jak se to mohlo stát. Všechno jsem se dověděl až ze spisu," uvedl Valíček, který nedokázal vysvětlit, jak se na zajištěném noži objevila jeho pachová stopa.

Útoku už nedokázal zabránit

Zcela jiného názoru byl poškozený student Bohdan Špondr, který soudcům podrobně líčil, jak napadení proběhlo. Vše podle něj začalo už v autobusu, kdy se studenti dostali do konfliktu s jiným mužem. Celkem bezvýznamný incident pokračoval venku na konečné tramvaje. Tam se do něj přimíchal právě Valíček, který byl nejagresivnější a nakonec Špondra.

"Stáli jsem s jiným mužem proti sobě a vzájemně jsme se hlídali. V tom jsem zaslechl křik a slova, já tě zabiju a podřežu, já už mám za sebou vraždu. Otočil jsem se tím směrem, útoku už jsem ale nemohl zabránit. Pootočil jsem se alespoň tak, aby mě zasáhl co nejméně. Že má v ruce nůž jsem netušil. Ucítil jsem bolest v hrudníku a ne levé ruce. Odběhl jsem a zavolal policii a sanitku," uvedl Špondr.

Soudci budou v dalším líčení prokazovat, zda si skutečně Valíček nic nepamatuje. Podle předsedkyně senátu Haliny Černé není také vyloučené, že soud nebude napadení hodnotit jen za ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, ale jako pokus vraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám