Hlavní obsah

Expolicista dostal za znásilnění prostitutky podmínku

Právo, Petr Knötig
BRNO

Jako školák, který se lží snaží odvrátit od sebe trest, zvolil před senátem Městského soudu v Brně svou obhajobu 42letý bývalý vysoký důstojník chomutovské policie a nyní referent chomutovské radnice Vladimír Záruba.

Článek

Soudci mu však neuvěřili, a tak mu za znásilnění prostitutky a dvojnásobný útok na veřejného činitele z 20. srpna loňského roku v Brně uložili trest tří let ve věznici s podmíněným odkladem na 5 let a dohledem.

Podle předsedy senátu Aleše Dufka senát u obžalovaného postrádal jakoukoliv lítost a doznání. Proto mu soudci nemohli přiznat téměř žádnou polehčující okolnost, protože Záruba vše popíral a naopak se snažil tvrdit, že ho brněnští strážníci zastavovali neoprávněně. Tvrdil, že nepochopil, že by mě zastavit, když ho pronásleduje policejní auto a když mu strážníci zatarasí cestu a vyzývají ho jménem zákona, aby vystoupil.

Soud mu dal poslední možnost "Obžalovaný dostává od soudu poslední šanci žít jako slušný člověk. To, že se dopustil znásilnění a dvojnásobného útoku na strážníky městské policie, přičemž jednoho srazil autem, je prokázané nade vší pochybnost. Proto, že se obžalovaný útoku dopustil autem, tak je jasné, že na silnice jako řidič nepatří, a proto jsme mu zakázali na pět let řídit jakékoliv motorové vozidlo," dodal předseda senátu.

Ke znásilnění, které pak vyústilo k útoku na strážníky došlo loni v srpnu, kdy si Záruba vybral v Kounicově ulici v Brně prostitutku, od níž chtěl orální sex za 500 korun. Vybraná žena ho dovedla na parkoviště, kde ji však Záruba nutil k análnímu sexu a odmítl jí zaplatit. Kromě toho ženě kroutil rukou a nutil ji k praktikám, které ona odmítala. Odmítl si vzít kondom.

Nutil ženu k análnímu sexu

"Nejprve jsem souhlasila s orálním sexem, ale pak se choval agresivně a já jsem z něho začala mít strach, proto jsem mu byla po vůli. Když ale chtěl sex do konečníku, tak jsem začala plakat a prosila ho, ať to nedělá, ale stejně to udělal prstem i penisem. Pak jsem se postavila a viděla auta strážníků, tak jsem volala o pomoc a oni přijeli," vypověděla prostitutka. Její výpověď však Záruba popřel a uvedl, že to není pravda.

Strážníci ihned jeli volající ženě na pomoc, ale Záruba naskočil do svého Fiatu Marea a začal ujíždět, jako by mu šlo o život. Strážníci s policisty pak zahájili velkou pátrací akci. Při prvním zastavení hlídkou městské policie jednoho strážníka srazil na podruhé, když mu služební auto strážníků zatarasilo cestu, tak další dva muže v uniformě vytlačil bokem a ujel. Zadržet se podařilo o pár minut později.

"Poprvé jsme ho zastavili v Brně - Bystrci a já jsem ho vyzýval jménem zákona, aby vyšel ven, ale on vyjel a narazil mě do stehna. Pak už jsme se spojili s dalšími hlídkami, aby ho zastavili a také jsem je upozornil, jak se nebezpečně chová," popsal útok strážník Pavel Kypr.

Obžalovaný Záruba se k rozsudku nevyjádřil a ponechal si lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce. Pokud se někdo z nich odvolá, bude se případem zabývat Krajský soud v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám