Hlavní obsah

Soud udělil Rusům za vraždu krajanů 23 a 17 let vězení

Právo, Eduard Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský Vrchní soud v úterním líčení projednával odvolání Michala Fulneckého a Sergeje Tarasova, které plzeňský krajský soud poslal na 23 a 12 let za mříže za podvod a dvojnásobnou vraždu. Soud zamítl návrhy obhájců na zproštění viny, naopak Sergeji Tarasovovi trest o pět let zvýšil.

Článek

Muži byli odsouzeni za to, že dle obžaloby svému krajanovi pomocí padělaných plných mocí měli vytunelovat bankovní účet, tím jej připravit o více než 900 000 amerických dolarů a posléze ho i se synem zastřelit.

Oba obžalovaní u přelíčení svou vinu vehementně popírali. Michal Fulnecký, který měl podle obžaloby naplánovat jak podvod s paděláním plných mocí, tak vraždu, ve své závěrečné řeči uvedl, že celý případ považuje za komplot proti své osobě.

"Celá obžaloba je postavena jen na Tarasovově tvrzení, považuji to za verbální útok, proti mně nejsou žádné důkazy. Všechno to na mě hodil, kdybych to nebyl já, byl by to určitě někdo jiný," obhajoval se Fulnecký. Obvinění z miliónového podvodu, jehož měl být strůjcem a Taras vykonavatelem odmítl s tím, že to byla výlučně aktivita Sergeje Tarasova, protože s falešnými plnými mocemi chodil do banky on a všechny peníze také chodily na jeho bankovní účty.

Tarasov ve své závěrečné řeči na toto tvrzení reagoval tím, že vůbec netušil, že padělané plné moci jsou padělané. "Nejsem přece šílenec, abych do banky chodil se svými doklady a s falešnými plnými mocemi," řekl. Stejně tak odmítl jakoukoliv účast na vraždě svých krajanů. Stylizoval se do pozice svědka, který byl k účasti na vraždě přinucen.

Jeho tvrzení však soud odmítl s tím, že se na vraždě aktivně podílel svou znalostí klidné lokality, kam Fulnecký oběti vylákal s tím, že jim ukáže dobrou nemovitost k prodeji.

Soud: byla to poprava

Vrchní soud ve svém odůvodnění rozsudku poukázal na extrémní společenskou nebezpečnost činu obžalovaných. Podle něj šlo de facto o popravu, protože dotyční byli zastřeleni zezadu, navíc byli na místo své smti vylákání lstí. Michal Fulnecký, který se s nimi dobře znal podle soudu hanebně zneužil důvěry svých krajanů, kteří spoléhali na jeho rady a pomoc při zahájení podní v ČR. Fulnecký prý předstíral své přátelství i v době, kdy už měl mít peníze z vytunelovaného účtu.

To, že Tarasov jde za mříže "pouze" na 17 let odůvodnil soud tím, že jeho výpověď značně urychlila vyšetřování celého případu. Jako další polehčující okolnost mu soud přiznal to, že vyšetřovatelům ukázal místo, kde jsou mrtvoly zahrabány. Přesto mu pražský vrchní soud trest zpřísnil s tím, že s policií začal spolupracovat až v momentě, kdy zjistil, že se ho jeho bývalý komplic Michal Fulnecký snaží potopit a všechnu vinu svalit na něj.

Proti rozsudku není žádný opravný prostředek, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám