Hlavní obsah

Případ šéfa prohlídky u Krejčíře vrácen k došetření

PRAHA

Případ velitele domovní prohlídky ve vile podnikatele Radovana Krejčíře Jana Špitálského se vrací k došetření. Vyšetřující žalobce Svatopluk Nauš navrhl koncem dubna středočeskému státnímu zástupci Martinu Staňkovi, aby vypracoval obžalobu. Staněk ale minulý týden usoudil, že ve věci je potřeba odstranit některá procesní pochybení.

Článek

"Případ jsem vrátil s pokyny k doplnění," uvedl Staněk. Vyšetřujícímu žalobci dal třítýdenní lhůtu. Špitálský je jediný, kdo byl obviněn za to, že Krejčíř z vily loni v červnu při domovní prohlídce uprchl a podařilo se mu dostat na Seychelské ostrovy, jejichž má občanství. Vyšetřování okolností útěku trvalo téměř rok. Spis je podle Nauše poměrně obsáhlý, je uložen v asi pěti šanonech.

Velitel zásahu Špitálský je stíhán za maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Při domovní prohlídce u Krejčíře bylo kromě Špitálského dalších devět policistů z pražské protikorupční policie. Po Krejčířově útěku byli všichni postaveni mimo službu, po čase se ale vrátili do práce. Někteří však poté od policie odešli.

V útěku pomáhala i Krejčířova manželka

Kromě policistů se prověřovala i role civilistů, kteří byli při domovní prohlídce - tedy žalobců a Krejčířových přátel a kolegů. Policie dospěla k závěru, že státní zástupce Jaroslav Dolejší se na úniku nijak nepodílel. Tvrzení Krejčíře, že mu dal Dolejší při prohlídce pas, aby mohl utéct, je podle státního zástupce Ondřeje Šmelhause nesmyslné. Šmelhaus již dříve uvedl, že Krejčířovi pomáhala při útěku manželka. Jako osoba blízká je však podle trestního zákona nepostižitelná.

Příbuzní mohou být za nadržování stíháni jen u nejzávažnějších trestných činů, například sabotáže či teroru. Podle Šmelhause je jasné i to, že Krejčířovi museli pomáhat další civilisté z řad jeho zaměstnanců a přátel.

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost, podle policie byl hlavou zločinného spolčení. Z vily v červnu utekl proto, že jej nikdo nehlídal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám