Hlavní obsah

V Hodoníně se střetli skini s anarchisty

Právo, miv
HODONÍN

Kamením, vejci a petardami zaútočila na sobotní demonstraci pravicových extrémistů v Hodoníně skupina zakuklených anarchistů. Policisté ale oba tábory dokázali oddělit a předešli tak vážnějším incidentům.

Článek

Do Hodonína v sobotu dorazilo na 130 příznivců sdružení Národní korporativismus. Na jih Moravy přeložili svou demonstraci, kterou původně plánovali do Ústí nad Labem. "Když jsme ji chtěli udělat v Ústí nad Labem, přišli za námi, že jsou povodně, ať to odložíme. Pak už nám demonstraci nepovolili. Tady v Hodoníně nám radnice vyšla vstříc," hlásal na schodech radnice předseda NK Jiří Petřivalský.

Své příznivce přitom dokázal udržet na uzdě, aby nezavdali policii důvod k zásahu. Pochod holých lebek začal u hodonínského nádraží oblíbeným pokřikem "Nic než národ" asi dvacet minut před šestnáctou hodinou. Již sto metrů od nádraží na ně čekala skupina anarchistů, hlásících se k organizaci Antifa.

Na průvod, obklopený policejními těžkooděnci, začali házet petardy, syrová vejce ale i kamení. "V okamžiku, kdy začalo létat kamení, zasáhli policisté a zajistili dva mladíky. Oba byli ve věku blízkém osmnácti let, jeden je ještě mladistvý. Zadrželi jsme je a ještě dnes je policejní komisař obviní ze spáchání trestného činu výtržnictví," řekl Právu tisková mluvčí hodonínské policie Irena Bauer.

Bez létajícího kamení, ale za neustálých urážek z obou stran a opakovaných pokusů anarchistů proniknout policejním kordonem, se pak obě skupiny dostaly až na náměstí k radnici. Tam zastánci Národního korporativismu pronesli svůj projev, v němž protestovali proti pozitivní diskriminaci Romů a imigraci mimoevropských národů na starý kontinent. Zásluhou řevu anarchistů, kteří se na akci posilnili v okolních pohostinstvích, ale z programu nebylo moc slyšet. Okolí byl projev lhostejný, podiv vyvolalo jen soustředění policejní síly a potyčky.

"Já bych je nechala celé ty manévry zaplatit," reagovala žena, která po opuštění nádražní budovy s úžasem hleděla na policejní těžkooděnce. Něco podobného podle vlastních slov viděla poprvé v životě. "Štěkají na sebe, dokud je oddělují těžkooděnci. Možná by bylo řešením zavelet policistům k odchodu a nechat je stát proti sobě," reagoval jeden z přihlížejících.

Výrok odpovídal i tomu, co bylo k vidění na náměstí před radnicí. Jeden z holohlavců v odstupu za kordonem policistů provokoval anarchisty vulgárními gesty a posunky, zatímco z druhé strany mu odpovídal neméně vulgární řev. Zatímco demonstranti se po projevu odebrali pohostinského zařízení poblíž centra, anarchisté vyčkávali na nádraží. Policisté ale na dění dohlíželi a do podvečerních hodin ke střetu nedošlo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám