Hlavní obsah

Soud potrestal muže, jehož psi zabili hlídače farmy

Právo, Tomáš Prchal
LITOMĚŘICE

Ročním trestem vězení, podmíněně odloženým na zkušební dobu dvou let, potrestal v pátek litoměřický okresní soud Ladislava Demetera, jehož tři psi podle rozsudku usmrtili v březnu 2004 v Nížebohách na Litoměřicku 38letého hlídače králičí farmy Romana Kyselku.

Článek

Samosoudkyně uznala 52letého muže vinným z trestného činu ublížení na zdraví. Demeter se na místě proti verdiktu soudu odvolal, státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala. Soud rozhodl, že Demeter zanedbal povinnost vychovatele psů, jejich výcvik a zabezpečení areálu, kde se pohybovali. I proto je mu navíc odebral.

Osmatřicetiletý Kyselka šel v den své smrti tradičně do restaurace a při návratu na farmu ho napadl americký pitbul, fena stafordšírského teriéra a jejich potomek. "Tělo muže, který po útocích zvířat na hlavu a krk utrpěl krvácivý šok a následnou embólii, našel svědek na cestě nedaleko Demeterova domu. Znalci jednoznačně potvrdili, že smrt hlídače způsobili psi. Řada nepřímých důkazů tvoří ucelený řetězec, které usvědčují obžalovaného," řekla státní zástupkyně.

Demeter tvrdil, že jeho psi útočit nemohli, protože vrata na sousední pozemek králičí farmy byla zajištěna na zástrčku. "Moji psi to nebyli, neublížili by dospělými lidem ani neznámým dětem. Vlasy, nalezené ve výkalech jednoho ze psů, nemohly být mrtvého. Vždyť i znalec přiznal, že kořínky vlasů, z nichž by se dala přesně určit totožnost jejich majitele, byly již strávené," tvrdil novinářům před vynesením rozsudku Demeter.

Expert z kriminalistického ústavu před soudem řekl, že nemůže stoprocentně potvrdit, zda chlupy nalezené na těle mrtvého pocházejí od zmíněné trojice psů. Další znalec uvedl, že pouze fena byla někdy cvičená a psi podle něj mohli plot, oddělující pozemek Demeterových a králičí farmu, i přeskočit.

Majitel farmy i její zaměstnankyně u soudu ale potvrdili, že psi několikrát vnikli na pozemek podniku a volně se tam proháněli. "Báli jsme se jich. Útočili na lidi a náš šéf je musel odhánět klackem," řekla v pátek soudu jedna z bývalých zaměstnankyň farmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám