Hlavní obsah

Zabiják policistů a komplicové Krejčíře se mohou dostat na svobodu

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

Ostravský okresní soud minulý týden souhlasil s propuštěním Zdeňka Bulawy, který v minulosti opilý svým mercedesem zabil tři policisty, a zároveň dvou údajných kompliců stíhaného miliardáře Radovana Krejčíře z vazebních cel. V nich všichni skončili letos v únoru, když je finanční policie obvinila z daňových úniků za desítky miliónů korun při obchodování s alkoholem. Hrozí jim až dvanáct let vězení.

Článek

Jejich cestě na svobodu zatím zabránil nad celým případem dozorující státní zástupce Karel Kalda, protože podle informací Práva podal proti rozhodnutí ostravského okresního soudu stížnost. Nyní se čeká na rozhodnutí odvolacího krajského soudu, jestli se všichni stíhaní muži dostanou na svobodu.

Bulawu a údajné Krejčířovy komplice, Jaromíra Raidu a Radko Nauše, zatkla finanční policie a obvinila všechny z krácení daně, když měli stát připravit celkem o 70 miliónů korun. Soudkyně Jitka Kaustová Právu řekla, že vyhověla žádosti obviněných mužů o propuštění z vazby za přijetí jejich slibu, že se nebudou vyhýbat trestnímu řízení a budou pod dohledem probačního úředníka. "Obava, že by se mohli vyhýbat trestnímu stíhaní kvůli vysoké trestní sazbě stále existuje.

Byly však rovněž důvody, pro které se domnívám, že jejich přímé omezení na svobodě za současného stavu trestního řízení není nutné," uvedla soudkyně. Podle ní jsou Raida a Nauš netrestaní lidé. U Bulawy nově vyšetřovaná trestná činnost spadá ještě do období před jeho nehodu, při které v roce 2003 usmrtil v Českém Těšíně tři policisty ve služební felicii. "Proto se na ně všechny hledí jako na netrestané," řekla Kaustová.

S jejím rozhodnutím dozorující státní zástupce Kalda nesouhlasil. "Z mého pohledu nejsou záruky obviněných vzhledem k hrozícímu vysokému trestu dostatečné," řekl Právu Kalda, podle kterého by se mohli skrývat.

Bulawa si za zabití tří policistů odseděl ve vězení ze čtyřletého trestu polovinu. Bulawa se dostal z vězení loni v říjnu, svobody si ale užil jen tři měsíce, než ho finanční policie znovu zatkla kvůli zmíněným daňovým únikům.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabiják policistů Bulawa je na svobodě

Podnikatel Zdeněk Bulawa, který před dvěma lety v opilosti v Českém Těšíně zabil svým mercedesem tři policisty, je od minulého týdne na svobodě. Přestože...

Bulawa a komplicové Krejčíře míří do vazby

Ostravský okresní soud v sobotu uvalil vazbu na Zdeňka Bulawu, který v minulosti získal přezdívku "zabiják policistů". Společně s ním míří za mříže dva údajní...

Výběr článků

Načítám