Hlavní obsah

Mušketýrovi vybuchl střelný prach v ruce

Právo, pab
DOLNÍ BĚLÁ

Nešťastný konec měla víkendová akce historických šermířů v Dolní Bělé na Plzeňsku. V noci na neděli explodoval jednomu z mušketýrů střelný prach v nádobě, kterou držel v ruce. Tlaková vlna byla tak silná, že pohnula střechou zděného objektu, ve kterém šermíři spali a měli tam uložené rekvizity. Při výbuchu byl dvaatřicetiletý člen skupiny historického šermu vážně popálen.

Článek

Lékaři museli v nemocnici ošetřit ještě jeho kolegyni, která byla při explozi rovněž zraněna. Případ začala vyšetřovat policie pro podezření z trestných činů obecného ohrožení a ublížení na zdraví. Z prvních výsledků vyšetřování je zřejmé, že výbuch způsobil šermíř sám svojí nedbalostí.

"Snažil se v krbu rozhořet oheň. Tak tam odsypal z nádobky střelný prach. Vzhledem k tomu, že střelný prach hoří vysokou rychlostí, tak mu chytl i v té nádobě a došlo k výbuchu," řekl Právu zástupce vedoucího obvodního oddělení policie v Kaznějově Jiří Dlouhý. Podle něho muž utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně v obličeji, na krku a na rukou. "Zraněna byla i jeho kolegyně,  která už byla z nemocnice propuštěna do domácího léčení. Při výbuchu došlo k poškození budovy, kterou musel prohlédnout statik" upřesnil policejní důstojník.

Policie nyní důkladně prověřuje všechny okolnosti. "Zajímat nás bude odborné vyjádření v tom smyslu, zda výbuch mohl zranit ještě další osoby, které byly v blízkosti.  Zatím ještě nemáme v rukou lékařskou zprávu o charakteru zranění té ženy," uzavřel Dlouhý.

Místostarosta Dolní Bělé Bohumír Nový uvedl, že poničený objekt patří obci, a tak bude chtít po pořadateli uhradit škodu. "Zatím ji nemáme vyčíslenou odborníkem. Vazníková střecha se pod tlakem hnula a na zdi se objevila prasklina," doplnil Nový.

Reklama

Výběr článků

Načítám