Hlavní obsah

Těžkooděnci cvičili zásah proti technařům

Právo, Václav Kozák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Více než osm stovek těžkooděnců a policistů z celé republiky ve středu nacvičovalo v policejním prostoru Balková na severním Plzeňsku zásah proti ilegální technoparty. Cvičných technařů, hlavně studentů policejních středních škol, bylo o polovinu méně než těžkooděnců. Na louce proběhl nácvik, který podle informací Práva měl uniformovaným složkám pomoci řešit krizové situace při davových akcích.

Článek

"Jako modelová situace bylo zvoleno neoprávněné obsazení soukromých pozemků, kdy byly způsobeny škody soukromým majitelům," řekl Pavel Hanták z policejního prezidia těsně před tím, než policejní kordon obstoupil skupinu technařů.

Aby to bylo jako doopravdy, na louce skutečně znělo techno, představitelé radikálního jádra příznivců dunící hudby, zahaleni do šátků, skandovali hesla jako "Táhněte domů" nebo "Policie ven". Vzduchem dokonce létaly PET lahve.

"Jde o test nové taktiky. Inspirovaly nás dva ročníky CzechTeku a také útoky fotbalových fanoušků. V žádném případě cvičení nesouvisí s případem Kateřiny Jacques, bylo připravováno dávno před tím," upozornil Čestmír Pastyřík, šéf služby pořádkové a železniční policejního prezidia.

Policisté si vyzkoušeli nasazení tzv. antikonfliktních vyjednavačů, kteří měli situaci uklidnit, po jejich simulovaném napadení ze strany technařů přišly na řadu výzvy přes megafon a dokonce osobní kontakt policistů s lidmi v davu.

"Důležité je na obou stranách omezit anonymitu, která podporuje agresivitu. Každý technař by měl mít svého policistu. Důraz je kladen na preventivní činnost tak, aby k zákroku nemuselo vůbec dojít a aby se nemohlo stát, že případně zakročíme proti někomu, kdo z prostoru odchází nebo kdo by ho chtěl opustit," popsal Hanták.

Před vyčištěním prostoru tak technaři dostali několik šancí, jak louku opustit. Policisté otestovali nové radiové spojení, celou akci nahrávali na video, zaznamenávali i rozkazy jednotlivých velitelů.

"V případě reálné akce by taková nahrávka usnadnila zpětné posuzování zákroku. Veškeré poznatky vyhodnotíme a měly by sloužit jako podklady pro podobné zásahy. Zájem o ně mají i kolegové v zahraničí - Německu nebo Francii," doplnil Pastyřík.

Reklama

Výběr článků

Načítám