Hlavní obsah

Podnikatel Pitr prý daně státu nedluží

Právo, tim
PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr, nepravomocně odsouzený k 8,5 roku za daňové podvody, údajný únik státu vracet nebude. Podle auditu, který nedávno nechala zpracovat kancelář advokáta Tomáše Sokola, který ho zastupuje, totiž žádnou daň nedluží.

Článek

Soud Pitrovi vyměřil trest loni v listopadu. Podle obžaloby si prý v roce 1994 nechal nezákonně od státu vrátit daň z přidané hodnoty ve výši 23,5 miliónu korun. Z nově objevených dokumentů ale údajně vyplývá, že Pitr o vrácení daně nepožádal a ani mu vyplacena nebyla. Uvádí se to podle podnikatele v korespondenci Finančního úřadu pro Prahu 3 z roku 2002, kdy si policie spolu se státním zastupitelstvím vyžádala vyčíslení škody.

Ve zprávě úřadu se údajně píše, že Pitr státu škodu nezpůsobil. "Podle závěru finančáku ani jedna z šetřených faktur nebyla podána k daňovému přiznání. Daň jsem tudíž zkrátit nemohl, když žádná daň vrácena nebyla a nebylo o ni ani požádáno," řekl v pondělí Právu Tomáš Pitr. Audit byl vypracován po podnikatelově lednovém návratu z dovolené v Rakousku, kdy musel soudu odevzdat pas a zaplatit patnáctimiliónovou kauci. Zároveň slíbil, že údajný únik uhradí.

"Po lednové štvanici jsem si řekl, že pro jistotu zaplatím. Ne proto, že bych peníze opravdu ukradl, ale protože jsem si myslel, že se třeba i mou vinou mohlo stát, že jsem někde něco podepsal a já si to po dvanácti letech nepamatuju. Nevěděl jsem, jestli daň byla nebo nebyla žádaná. Podle policie ano, tak jsem se domníval, že je to pravda," vysvětlil Pitr.

Kauci chce zpět

Aby se dozvěděl přesnou částku, požádal jeho obhájce firmu HZ o forenzní audit daňového nedoplatku, při němž prý byly dokumenty z finančního úřadu svědčící o Pitrově nevině objeveny. Ve vyšetřovacím spise však chybějí. Pitr přitom nechce spekulovat o záměrné ztrátě důkazů, na vině je spíše nepořádek na policii.

"Nechci nikoho podezírat, že to udělal schválně. V mém případě se čtyřikrát změnil vyšetřovatel. Při předání se mohlo něco vytratit. Bordel způsobil, že mě policie honila po celém světě," prohlásil podnikatel.

Jeho obhájce už listinné důkazy předložil Vrchnímu soudu v Praze, kde se na konci května a počátkem června bude projednávat Pitrovo odvolání. Před třemi týdny současně podnikatel požádal o vrácení kauce, kterou po vydání zatykače musel zaplatit, a cestovního pasu, který současně odevzdal. Nejvíc mu ale jde o to, aby byl zproštěn obžaloby.

"Po dvanácti letech bych si docela oddychl. Svoboda je svoboda, to je pro mě priorita. Peníze (na kauci) jsem si půjčil, rád bych je vrátil. A bez pasu se snad nějak obejdu," uzavřel Pitr.

Ministerstvo financí nechtělo v pondělí Pitrovu verzi blíže komentovat. "Resort není oprávněn se k této věci vyjadřovat, jde o záležitost policie a soudu," řekla Právu mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Reklama

Související témata:

Související články

Právníci doporučili Pitrovi návrat do ČR

Právníci podnikatele Tomáše Pitra v sobotu po odpoledním jednání a hodnocení situace, která vznikla vydáním mezinárodního zatykače pražským městským soudem,...

Výběr článků

Načítám