Hlavní obsah

Lesní vrah u odvolacího soudu řekne, proč zabíjel

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejnost se v dohledné době zřejmě konečně dozví, proč osmadvacetiletý Viktor Kalivoda, označovaný jako lesní vrah, loni zastřelil tři nevinné lidi. Ve čtvrtek se totiž Kalivoda odvolal proti doživotnímu trestu, který mu v dubnu uložil Krajský soud v Praze, a Kalivodův obhájce Daniel Šimánek v této souvislosti uvedl, že u odvolacího jednání motiv vražd odhalí.

Foto: Petr Hloušek

Viktor Kalivoda u soudu

Článek

Kalivoda motiv tvrdošíjně odmítal prozradit komukoli včetně svého obhájce. Ještě před začátkem dubnového procesu se ale ve vězení neúspěšně pokusil o sebevraždu a těsně předtím odeslal svým rodičům obsáhlý dopis na rozloučenou. "V něm detailně popisuje, co ho k vraždám vedlo," řekl Právu Šimánek s tím, že prohlášení psal jeho klient ve vazbě několik dní.

Do zahájení nového procesu není možné nic sdělit

"Jeho rodičům bohužel přišel dopis příliš pozdě a sám Kalivoda o něm u soudu stejně jako o motivech odmítl cokoliv říct. Proto jsme ho nemohli v procesu použít," vysvětlil Šimánek. Dodal, že právě tento dopis má být klíčovým důkazem, který má lesnímu vrahovi zajistit snížení trestu. "Do okamžiku zahájení nového procesu však nemohu o motivech vražd nic sdělit," podotkl Šimánek.

Advokát pouze připustil, že odborníci, kteří na jeho klienta zpracovávali psychologický a psychiatrický posudek, se trefili alespoň v tom, že u Kalivody šlo o jistou formu sebedestrukce. Právě sebedestruktivní jednání doprovázené potřebou zviditelnit se a stát se známým bylo podle psychologa Karla Netíka motivem vraždění.

Svědčí o tom prý i Kalivodův úmysl nechávat na místech činu po sobě stopy, které budou jasně směřovat k jeho pozdějšímu vypátrání. "Chtěl být dopaden, a skoncovat tak se současným katastrofálním životem, kdy mu až dosud téměř nic nevycházelo," prohlásil u soudu Netík.

Soud uznal osmadvacetiletého rodáka z Prahy vinným z toho, že nejprve loni 13. října několika ranami do hrudi a následně jednou do hlavy zastřelil na lesní cestě u obce Nedvědice na Brněnsku starší manžele Ludvíkovy, kteří šli do lesa pro dřevo. O tři dny později obžalovaný podle verdiktu zastřelil v lese u vesnice Malíkovice na Kladensku čtyřiačtyřicetiletého elektrikáře Jaroslava Lendóciho. Muž byl právě na procházce se psem.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná proces s lesním vrahem

Proč takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda (28) loni v říjnu zavraždil v lesích tři nevinné lidi? To je základní otázka, na kterou od úterka začne hledat odpověď...

Lesní vrah dostal doživotí

Obávaný Viktor Kalivoda, známý pod přezdívkou lesní vrah, stráví zbytek života ve vězení. Rozhodl o tom ve středu středočeský krajský soud. Kalivoda zastřelil...

Výběr článků

Načítám