Hlavní obsah

Součková: Tajné dokumenty mohly spor s Diagem zvrátit

Právo, tim, Jakub Svoboda
PRAHA

Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková ve čtvrtek před soudem uvedla, že v kauze Diag Human existují dokumenty, které se dosud nedostaly na veřejnost. Pokud by ale vešly ve známost, mohly by podle Součkové mnohé věci změnit. O obsahu listin ale mluvit odmítla. Podle Právem oslovených právníků však ministryně nemohla žádnými dokumenty výsledek sporu zvrátit, jak tvrdí, protože konečný verdikt v kauze arbitři vyřkli již v roce 1997.

Článek

 Rozhodčí senát tehdy uznal nárok Diag Human, výší škody se ale nezabýval. ČR musí podle něj odškodnit Diag za to, že mu na počátku devadesátých let nezákonným způsobem zmařila jeho obchodní aktivity s krevní plazmou a deriváty na českém trhu. Případ pak projednalo několik přezkumných senátů, které rozhodly, že Diag vede spor právem.

O nárocích Diagu se má rozhodnout zřejmě letos. Podle loňského znaleckého posudku poradenské firmy Ernst and Young by měl český stát firmě Diag Human vyplatit 2,5 až 4,6 miliardy korun. Spolu s úroky z prodlení by celkové odškodné mohlo dosáhnout až deseti miliard.

Nováček opět nepřišel

Exministryně Součková čelí obžalobě kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jí až deset let vězení. Ve sporu s Diagem totiž podle obžaloby protizákonně uzavřela nevýhodnou smlouvu o právním zastupování státu s brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem. Bývalá ministryně ale tvrdí, že smlouvu někdo zfalšoval.

Nováček, jemuž obsílku s předvoláním ve středu doručila brněnská policie, se k soudu opět nedostavil. Tentokrát se telefonicky omluvil s tím, že k příštímu hlavnímu líčení se už určitě dostaví.

Někdejší ředitel investičního odboru a šéf vnitřního auditu ministerstva zdravotnictví Jindřich Buchar v soudní síni vypověděl, že před nástupem Součkové podle něj panoval v úřadu katastrofální nepořádek. Zodpovědní zaměstnanci si prý pletli pohledávky se závazky, ztrácely se smlouvy a jiné důležité dokumenty, faktury se klidně proplatily dvakrát, evidenční a archivační řád nikdo nedodržoval, chaos prý vládl i na právním odboru. "Byla to sodoma gomora," prohlásil Buchar.

Pořádek podle něj nastolila až Součková, proto byla podle Buchara mnohým nepohodlná a byl zájem ji odstranit. Soudu se jako svědek přihlásil sám, protože jej rozčílila kritika Kubinyiho na adresu Součkové. V kuloárech se ale objevily spekulace, že Bucharova čtvrteční výpověď před soudem souvisí s předvolebním bojem do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám