Hlavní obsah

Krejčíř: vrátím se do ČR, když budu vyšetřován na svobodě

SEYCHELY

Podnikatel Radovan Krejčíř, který nyní žije na Seychelských ostrovech je ochotný se vrátit zpět do ČR. Požaduje ale záruky, že bude vyšetřován na svobodě. Pak prý bude chodit i k soudům a pokud bude odsouzen, nastoupí do vězení. Uvedl to v ukázce své knihy Odhalení, která vyjde v pondělí.

Článek

"Dejte mi garanci vyšetřování na svobodě, určete výši kauce a já se osobně a dobrovolně vrátím do České republiky," vyzývá Krejčíř českou vládu a české úřady ve své nové knize s názvem Radovan Krejčíř - Odhalení.

Souhlasil by prý i s odevzdáním pasu. Současně tvrdí, že české úřady ve skutečnosti nemají zájem na tom, aby se vrátil, protože toho ví o českém podnikatelském prostředí až příliš. Důkazem prý bude to, pokud úřady jeho nabídku se vrátit nepřijmou.

Stát nemůže vyšetřování na svobodě slíbit.

"Strávil jsem v českých vazebních věznicích zhruba jednadvacet měsíců svých nejlepších let," vysvětluje. Záruk od českého státu se ale zřejmě nedočká. "Takovéto záruky nemohou být dány dopředu. Soud, který vydal mezinárodní zatykač, by musel dotyčného vyslechnout a znovu posoudit, zda vazební důvody pominuly," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Krejčíř je v ČR stíhán v několika majetkových i násilných trestních kauzách. U soudu skončily zatím dvě - v jednom případu byl pravomocně zproštěn obžaloby za údajný podvod s pozemky v Letech u Prahy, v druhém padla dosud nepravomocná podmínka za údajné neproclení dovezených aut. Další případy jsou zatím ve fázi vyšetřování. Nejdále je policie s kauzou půlmiliardového celního dluhu Krejčířovy firmy M5. Za vznik dluhu jsou vedle Krejčíře stíháni další dva muži. Policie po více než třech letech ukončila vyšetřování, obvinění se nyní seznamují se spisem.

Daleko komplikovanější bude zřejmě vyšetřování případu točícího se kolem téměř třímiliardového celního dluhu společností Bena a Tukový průmysl a údajné snahy Krejčíře o podvedení státního podniku Čepro. Zatýkání v kauze začalo krátce po Krejčířově červnovém útěku na Seychely. Skupina, která podle policie fungovala jako zločinné spolčení a chtěla poškodit energetickou společnost Čepro, má i s Krejčířem třináct členů. Krejčířův údajný gang se podle policie pokusil od státu vylákat složitým podvodem dvě miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám