Hlavní obsah

Na chlapce spadla fotbalová brána, zemřel na místě

– BLANSKO
Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig

Čtrnáctiletého chlapce z Velkých Opatovic na Blanensku zabila v úterý večer fotbalová brána. Spadla na něj na konci tréninku, když skupina dětí bránu přenášela, aby se mohl posekat trávník. Mladí fotbalisté po skočení tréninku bránu sklopili, aby ji odnesli, její spodní část ale neudrželi a kovová konstrukce spadla chlapci na hlavu. Byl na místě mrtvý.

Článek

"Zjišťujeme, zda v této kauze nedošlo k trestnému činu ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Případ nelze zatím více komentovat," řekl  mluvčí blanenské policie. Z trestného činu je podezřelý trenér velkoopatovických fotbalistů, který měl v době výcviku za chlapce zodpovědnost.

"Je to hrozná tragédie, já jsem byl zrovna na chvíli doma nedaleko hřiště. Když jsem vyšel z koupelny, tak jsem viděl, jak jede přímo na trávník sanitka. Vyběhl jsem ven a viděl tu tragédii. Kluci z toho byli zděšení a utekli k šatnám. Jestli při stěhování branky dělali hlouposti nebo ne, to nevím, ale často jsem jim nadával, ať se na těch menších brankách nehoupají, že se to může převrátit," potvrdil Právu správce hřiště Luboš Domanský.

Podle něj se nedá tvrdit, že by za tragédií byla neschopnost trenéra uhlídat mužstvo, ale potvrdil, že kluci v tomto věku byli jako pytel blech. "Já jsem měl za úkol hřiště posekat a bylo potřeba branky odklidit, ale jestli to s nimi nesl i trenér nebo ne, to fakt nevím, protože jsem si na tu chvíli odskočil domů, abych tu nebyl od rána do večera," dodal správce.

Trenér se po události zhroutil

Tragédie, která ve fotbalovém světě nemá obdoby, se stala přesně na značce pro pokutový kop ve velkém vápně, kde zůstaly stopy chlapcovy krve. Branka tam zůstala ležet, protože nikdo zatím ještě neví, zda policisté budou na místě neštěstí zajišťovat nějaké stopy. Trenér a místní podnikatel Karel Havlíček se z toho zhroutil a po nočním výslechu na policii odmítal s kýmkoliv komunikovat.

"Je z toho nešťastný a nechce vůbec nikoho vidět. Je to tragédie, která všemi tady otřásla, protože šlo o hodného kluka, který snad byl jedním z nejlepších. Dokonce dostal i nějaké ocenění na zájezdu v Chorvatsku, kde byli kluci loni," poznamenala Havlíčkova kamarádka, která pracuje nedaleko hřiště.

Také školáci z místní školy se shodli, že zabitý kamarád byl klidný, hodný a oblíbený. Těžko si dokáží uvědomit, že se do školy mezi ně už nikdy nevrátí. "Můžu vám říct, že trenér je z toho tak nešťastný, že je zralý na to, si něco udělat. On tím fotbalem žije a s klukama na hřišti je jako jejich táta," uvedla další žena, která trenéra dobře zná.

Vyšetřování policie potrvá

Policisté případ dokumentují a vyslýchají všechny svědky, aby bylo možné rozhodnout, zda trenér či někdo další ponese odpovědnost za tragédii nebo ne. Případ je však příliš čerstvý a je třeba udělat řadu úkonů, včetně vypracování znaleckých posudků, takže rozhodnutí vyšetřovatele o případném trestním stíhání nebo odložením bude zřejmě několik týdnů trvat.

"Zatím shromažďujeme důkazy a všechny podrobnosti. pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Velkou roli tu budou hrát i znalecké posudky a další svědectví. Potrvá asi delší dobu než vyšetřovatel rozhodne, zda zahájí trestní stíhání nebo ne. Pokud by někdo nesl trestní odpovědnost, pak mu hrozí až dva roky vězení," poznamenal Miroslav Kovařík z blanenské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám