Hlavní obsah

Stížnost na odložení zákroku na CzechTeku míří k Vesecké

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

K nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké míří stížnost proti rozhodnutí plzeňské žalobkyně Antonie Zelené, pod jejíž dozorem inspekce ministra vnitra minulý měsíc odložila zákrok čtveřice chebských policistů, kteří tvrdě zakročili proti jednomu z účastníků loňské technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku.

Článek

Stížnost podala zmocněnkyně poškozeného mladíka Jana Pastrnka, které se nelíbí, že Zelená považuje zákrok proti jejímu synovci, během kterého, jak bylo vidět na televizních záběrech, jej policisté kopou a tlučou tomfou, přiměřený a v souladu se zákonem.

"S závěrem žalobkyně nesouhlasím. Podle mého názoru spočívá na nesprávném právním posouzení celého případu a trvám na tom, že uvedeným jednáním došlo ke spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, neboť tito policisté svým jednáním a vlastním zákrokem jako takovým překročili míru nezbytnou k dosažení sledovaného účelu," řekla v úterý Právu Pastrnkova zmocněnkyně Michaela Pavlíková.

Podle ní je s podivem že inspekce ministra vnitra v případě Kateřiny Jacgues, která byla 1. května v Praze při protestní demonstraci policistou zbita, shledala důvody nepřiměřenosti celého zákroku s tím, že tento policista bude s největší pravděpodobností obviněn z trestného činu.

"Za této situace, kdy na jedné straně je právu činěno za dost, na druhé straně je právo v případě mého synovce zcela ignorováno, se obracím na nejvyšší státní zástupkyni , aby z titulu své funkce přezkoumala výše uvedené usnesení Okresního státního zastupitelství Plzeň-město a z důvodu nezákonnosti jej zrušila," uvedla Pavlíková.

Podle dozorující státní zástupkyně Zelené zákrok proti technaři nevybočil z mezí zákona, protože se zdržoval neoprávněně na cizích pozemcích a neuposlechl výzvy k jejich opuštění. "Kromě toho žalobkyně ve svém usnesení poukazuje na to, že zákrok nebyl brutální, protože jinak by měl mladík například poraněnou hlavu," dodala Pavlíková.

Na nepřiměřenost policejního zákroku poukázal i ombudsman Otakar Motejl ve své závěrečné správě o šetření CzechTeku 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám