Hlavní obsah

Policie odhalila gang pavoučích zlodějů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Řádění skupiny tří Poláků, kteří se v České republice a na Slovensku devětkrát vloupali do hypermarketů, objasnili severomoravští kriminalisté. Do prodejen v mnoha případech vnikali po vybourání díry ve střeše a dovnitř se spouštěli na laně jako pavouci. Podle kriminalistů nakradli věci za téměř devět miliónů korun. Česká policie případ předala do Polska, kde by měli být podezřelí muži obviněni i souzeni.

Článek

"Konstrukce hypermarketů je po celé Evropě stejná a to jim usnadňovalo orientaci. Důkladně měli zmapovaný i kamerový systém. Do objektů v ČR, ale i na Slovensku, vnikali po proražení otvoru ve střeše. Pak slanili do prodejního prostoru a stejným způsobem se dostávali zpět," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

První a zároveň nejzávažnější případ severomoravští policisté zaznamenali už v září 2003, kdy se tehdy neznámí pachatelé vloupali do zlatnictví v areálu ostravského Shopping Parku, odkud si odnesli šperky za dva a půl miliónu korun. Potom stejným pavoučím způsobem vykradli prodejny v Jihlavě, Vyškově, Frýdku-Místku a dalších městech.

Muži ve věku necelých třiceti let mají trvalé bydliště v Gdaňsku. K odhalení podle policie významně přispěla genetická expertiza DNA jednoho z nich. "Spisový materiál policie předložila na Okresní státní zastupitelství v Ostravě s návrhem na předání věci k trestnímu stíhání do ciziny," dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám