Hlavní obsah

Policie celý den kontroluje pásy a autosedačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie ve čtvrtek ráno zahájila další akci zaměřenou na řidiče. Tentokrát se do hledáčku jejich pozornosti dostalo používání bezpečnostních pásů a autosedaček. Podle informací policejního prezidia je akce naplánovaná na celý den.

Článek

"V letošním roce se jedná o první podobně zaměřenou akci. Policisté však používání pásů a autosedaček kontrolují pravidelně při každodenních hlídkách," uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Vláda již v minulém roce avizovala, že se počet kontrol na používání pásů a autosedaček zvýší. Je to jedno z opatření schválených v říjnu loňského roku plánem bezpečnosti silničního provozu pro letošní rok, jehož základním kamenem je Národní strategie bezpečnosti provozu na silnicích. Cílem projektu je snížení počtu usmrcených lidí do roku 2010 o polovinu. Na českých silnicích nyní ročně umírá více jak 1300 osob.

Pásovec se usmívá na děti zapnuté v sedačce

Častější kontroly jsou také součástí celoevropské akce nesoucí název Pásovec. Ta mimo jiné počítá s propagací dětských autosedaček již v porodnicích. Posílí se dopravní výchova na školách a ministerstvo dopravy chce do problematiky bezpečnosti provozu více zapojit obce.

Pásovec má motivovat děti, aby upozorňovaly své rodiče na používání autosedaček. Odměnou pak bude malým cestovatelům postavička Pásovce, kterou dostanou jako odměnu. Pásovec se připevňuje na autosedačku a děti jej uvidí pouze v případě, že bude sedačka zapnuta.

Zahraniční zdroje uvádějí, že při správném upoutání dítěte do autosedačky se počet smrtelných úrazů snižuje o více jak 70 procent.

Anketa

Používáte bezpečnostní pásy?
Vždy, když usednu do auta
80,7 %
Jen na dlouhé vzdálenosti
13 %
Pásy nepoužívám
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23243 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám