Hlavní obsah

Vrchní celní rada dostal kvůli Krejčířovu dluhu podmínku

PRAHA

Vrchní celní rada z Generálního ředitelství cel Lubomír Žemlička byl potrestán v souvislosti s půlmiliardovým celním dluhem jihlavské společnosti M5, za nějž je mimo jiné stíhán uprchlý miliardář Radovan Krejčíř. Obvodní soud pro Prahu 4 ve čtvrtek Žemličkovi za to, že dluh nijak neřešil, ačkoliv o něm věděl, uložil půlroční vězení podmíněně odložené na 18 měsíců a pětiletý zákaz činnosti.

Článek

Verdikt zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Soudkyně Monika Kozelková ve čtvrtek verdikt neodůvodnila, odkázala na jeho písemné vyhotovení.

Za vznik celního dluhu jsou vedle Krejčíře, který nyní žije na Seychelských ostrovech, stíháni další dva muži. Policie po více než třech letech ukončila vyšetřování, obvinění se nyní seznamují se spisem.

Zasáhl až generální ředitel celníků

Vrchní celní rada Žemlička podle policie na přelomu let 2001 a 2002 s celním dluhem M5 nic neudělal a nezabránil ani jeho nárůstu. V té době přitom již přesáhl 100 miliónů korun. Obchodní společnost M5, disponující povolením nezajišťovat celní dluh, tak mohla po několik dalších týdnů pokračovat v dovozu pohonných hmot.

Teprve na přímý pokyn generálního ředitele celníků byla v lednu 2002 přijata opatření, která dalšímu růstu dluhu zabránila. Částka v té době ale již dosáhla půl miliardy korun. Žemlička se tak podle soudu dopustil trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti.

Podle obžaloby měl Žemlička společnosti M5 povolení nezajišťovat celní dluh okamžitě odebrat, čímž by růst dluhu zastavil. Žemlička ale již dříve u soudu řekl, že nemohl nárůstu dluhu zabránit dříve, než to posléze učinil generální ředitel celníků. Neměl prý k dispozici dostatečné podklady.

Údajně neměl dost podkladů

"Neměli jsme ještě v ruce pravomocné rozhodnutí o výměru dluhu, bez něj jsem nemohl rozhodnout, to by bylo v rozporu se správním řádem," hájil se. Firma M5 se totiž proti každému výměru, který ji doručil celní úřad v Děčíně, odvolávala k Celnímu ředitelství v Ústí nad Labem. Když zasáhl svým verdiktem generální ředitel, byly už výměry podle Žemličky pravomocné.

Povolení nezajišťovat celní dluh firmě M5 umožňovalo, že nemusela hned na hranicích hotově platit clo. Přitom je nejistila třetí osoba, například spediční firma či banka. Zákon takové povolení umožňuje, ale celní dluh musí být uhrazen do deseti dnů. M5 však dluh nesplácela. Podle policie povolení vědomě zneužívali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám