Hlavní obsah

Za kousnutí revizora půjde na čtyři měsíce za mříže

– OSTRAVA
Právo, hon

Na čtyři měsíce do vězení nepodmíněně poslal ve čtvrtek Okresní soud v Ostravě Tomáše Labdu z Ostravy, který loni 22. května při kontrole jízdenek v tramvaji kousnul jednoho revizora do ramene a dalšího udeřil pěstí do obličeje a rozbil mu brýle.

Článek

"To zranění bylo velice bolestivé a vyžádalo si delší dobu léčení. Nebylo to nějaké dětské kousnutí, ale kousanec dospělého chlapa ve vzteku. Stopa na těle revizora zůstala opravdu pořádná," řekl při odůvodnění rozsudku soudce Michal Benda.

Řidič prý neměl drobné na zpět

Tomáš Labda se před rokem vracel v mírně podnapilém stavu z rodinné oslavy. Se svou družkou a kojencem v kočárku nastoupil v podvečer do tramvaje číslo 4 na zastávce Prostorná v Ostravě-Mariánských Horách. Údajně si chtěli koupit jízdenku, ale řidič neměl drobné nazpět.

"Pak na Náměstí Republiky nastoupili revizoři a nenechali si to vysvětlit. Jeden z nich dal nohu na kolečko od kočárku, abychom nemohli vystoupit," řekla přítelkyně odsouzeného muže. Labda se prý pokusil revizora jen odstrčit, načež nastala vzájemná šarvátka, při které tři revizoři drželi černého pasažéra, aby neutekl.

Trest jako generální prevence

V té chvíli se mladík jednomu z pracovníků dopravního podniku zakousl do ramene. "Kousnul jsem ho, protože jsem nemohl vydržet bolest, jak mne škrtil," hájil se. Podle soudu, který dal za pravdu revizorům, ale s násilím začal Labda, který jednoho z revizorů udeřil pěstí do obličeje a shodil mu brýle. Revizoři se potom pouze bránili tím, že Labdu zpacifikovali, aby mu zamezili v dalším napadání.

Nepodmíněný verdikt soud zdůvodnil mimo jiné potřebou generální prevence. "Soud tímto trestem vysílá jednoznačný signál jak potenciálním pachatelům, tak celé veřejnosti, že takové jednání je naprosto nepřípustné," řekl soudce.

Postup revizorů označil za naprosto správný a pochopitelný. "Přestože revizoři nejsou veřejnými činiteli, lze je v širším slova smyslu označit za veřejné osoby, které jsou vystaveny nebezpečným útokům. Je třeba těmto lidem poskytnout dostatečnou ochranu," vysvětlil soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám