Hlavní obsah

Ředitelka školy podcenila pobodání žáka při rvačce

– HAVLÍČKŮV BROD
Právo, Zdeňka La Sala, Marta Hermannová

Ředitelka základní školy v Habrech na Havlíčkobrodsku nepostupovala správně, když řešila rvačku, při níž jeden žák bodl druhého nožem do zad. K tomu došel tým inspektorů z České školní inspekce v kraji Vysočina při úterní kontrole. Zda a jak bude ředitelka potrestána, je na rozhodnutí obce, která je zřizovatelem školy.

Článek

Zhruba před dvěma týdny se o přestávce poprali dva sedmáci a třináctiletý žák nakonec bodl o rok staršího Honzu Hudce nožem do zad. Rodiče podali stížnost inspekci kvůli postupu vedení školy a havlíčkobrodské policii dali podnět k trestnímu stíhání. Nelíbilo se jim, že ředitelka nezavolala záchrannou službu. Tvrdili, že škola měla snahu incident ututlat.

Školní inspekce nyní potvrdila, že vedení školy pochybilo. "Ředitelka možná ve stresu neodhadla možnou závažnost zranění, rána nekrvácela a ona ji vyhodnotila jako řeznou. Nezavolala záchrannou službu a věc neoznámila policii," řekl ve středu Právu šéf inspekčního týmu Stanislav Novotný.

Ředitelka podle inspekce neošetřila zranění dítěti ihned, k několikaminutové prodlevě došlo podle Novotného tím, že nejdříve zjišťovala, kdo chlapce poranil. Dítě poté předala matce, kterou zavolala, a nechala ho jít pěšky k obvodní lékařce. Ta zavolala záchranku, která chlapce převezla do havlíčkobrodské nemocnice.

Podle tamních lékařů nůž jen těsně minul ledviny a žlučník. "Obava rodičů o zdraví dítěte byla oprávněná," uvedl Novotný. Nemyslí si, že ředitelka chtěla problém ututlat, podle něj spíš podcenila jeho závažnost.

Šetření inspekčního týmu ukázalo, že útočník měl již dříve s sebou ve škole nůž. "Toto je porušení školního řádu a žák za to měl být kázeňsky potrestán. Třídní učitel to ale údajně ředitelce neřekl," dodal Novotný. Žák, který zaútočil, podle něj již měl v minulosti přestupky, ale ne násilné. "Nejde o nějakou šikanu. Byl to nejspíše momentální výbuch. Klukovská hádka, která skončila tragicky," podotkl.

Rozhodne zastupitelstvo

O případném odvolání ředitelky nebo jiném jejím postihu rozhodne zastupitelstvo, a to až starosta Jiří Rainiš (nestr.) bude mít v rukou stanovisko školní inspekce a policie. "Až se budu moci opřít o nějaký závěr šetření, pak věc projednáme. Vyžádám si také názory učitelů a školské rady, ať se k tomu vyjádří co nejvíce lidí," sdělil Právu Rainiš, který je s prací ředitelky jinak spokojen.

"Je jednoduché někoho odvolat, ale najít dobrého ředitele je těžší. Po dobu, co je Eva Doležalová ředitelkou ZŠ Habry, vše funguje," míní starosta. Jak dodal, krátce po události se sešla haberská rada, která ke svému jednání přizvala ředitelku a žádala její vysvětlení. "Chlapci prý netekla krev, a tak nejdříve ředitelka zavolala rodičům, což je podle zákona její povinnost. Řekla nám, že chtěla zavolat policii, ale matka chlapce tvrdila, že už vše vyřídí sama," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám