Hlavní obsah

Soud tvrdě potrestal recidivistu, který autem najel do policisty

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Na čtyři roky do věznice s ostrahou poslal ve středu samosoudce teplického okresního soudu 20letého Jana Daňa z Krupky na Teplicku, který loni v dubnu úmyslně srazil autem dopravního policistu. Soud uznal zkušeného recidivistu vinným z trestných činů útoku na veřejného činitele, výtržnictví a maření výkonu úředního rozhodnutí. Daňo si stejně jako státní zástupce ponechal k rozsudku lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Muž, kterému soud již v roce 2004 zakázal na dva roky řídit auto, si navíc aplikoval dvě dávky pervitinu a usedl za volant modré Škody 120. V Soběchlebech na Teplicku ho v rámci celorepublikové dopravní akce Kryštof chtěl zkontrolovat policista.

Mladík na policistu najížděl a po krátké honičce ho srazil

"Obžalovaný začal zpomalovat, ale těsně před policistou, který pak musel uskočit, zrychlil. Hlídka ho pronásledovala do asi tři kilometry vzdáleného sídliště v Krupce. Během jízdy z auta vyskočili čtyři dospělí a dvě děti," popsal okamžiky před střetem státní zástupce.

Stejný policista se znovu pokusil škodovku zastavit na sídlišti, Daňo ale přidal plyn a aniž by přibrzdil, asi ve třicetikilometrové rychlosti ho srazil. Tělo policisty se vymrštilo na přední kapotu, hlavou rozbil přední sklo a spadl na silnici.

Kdyby nebyl zfetovaný, nic by se nestalo

"Měl jsem tržné rány v obličeji, pohmožděnou krční páteř, ruku a další zranění. Léčil jsem se dva měsíce. Řidič přesně věděl, co dělá, protože při pronásledování blokoval služební auto tak, aby ho nemohlo předjet," řekl před soudem dopravní policista. Daňo poté s autem po chvíli havaroval a utekl do polí, kde se skrýval tři dny. Protože po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání, nechal se ostříhat a změnil svoji podobu.

Daňo postavil svoji obhajobu na tom, že kdyby nebyl zfetovaný, nic by se nestalo. To ale vyloučil soudní znalec, podle kterého by po aplikaci pervitinu za 450 korun ani nebyl schopen usednout za volant. "Chtěl jsem ujet, protože mám špatné zkušenosti s krupskými policajty. Srazit jsem ho ale nechtěl, myslel jsem, že jsem ho zabil," řekl před soudem Daňo.

Použití zbraně by bylo v souladu se zákonem

Svědci ale nepotvrdili jeho tvrzení, že by na něj policista mířil pistolí. Ten to zdůvodnil tím, že v autě byly děti. Samosoudce Miroslav Čapek uvedl, že i kdyby hlídka zbraň použila, bylo by to v tomto případě v souladu se zákonem.

"Nejsme totiž na divokém západě, jen náhodou nedošlo při honičce i následném sražení policisty k větší tragédii," řekl ve zdůvodnění rozsudku Čapek. Podle rozsudku nesmí Daňo navíc šest let řídit auto.

Reklama

Výběr článků

Načítám