Hlavní obsah

Na otce vytáhl kladivo a nůž, dostal 13 let

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Třináct let v nejtěžší věznici si pobude dvaatřicetiletý Zdeněk Bleha z Přibyslavi za vraždu svého třiašedesátiletého otce Rudolfa. V úterý tak rozhodl trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Článek

Mladý muž čin spáchal loni 9. prosince v přibyslavském domě s pečovatelskou službou, kde jeho otec žil. Čtyřikrát trestaného Zdeňka Blehu dva měsíce před tím podmínečně propustili z pardubické věznice, kde si odpykával trest za podvod. Neměl se kam uchýlit, a tak se nastěhoval k otci.

Nejdříve kladivo, pak nůž

Vztahy mezi jeho rodiči byly značně narušené a často se hádali, údajně kvůli tomu, že byl otec na matku hrubý a násilnický. Zdeněk se matky zastával a z toho vznikaly konflikty mezi ním a otcem. Osudného dne se zřejmě stal spouštěcím mechanismem talisman od Zdeňkovy přítelkyně, který si chtěl mladý muž pověsit na zeď.

Otec mu v tom hrubým způsobem bránil, syn po něm nejprve hodil kladivo a pak do něho tloukl pánví. Penzista začal krvácet a šel si rány ošetřit do koupelny. Syn popadl nůž, v koupelně jej dvakrát bodl do krku a prořízl mu dvě žíly. Oběti se už nedalo pomoci, zemřela na místě.

Měl s otcem dobré vztahy

Křik hádky slyšela ve vedlejším bytě matka obžalovaného, přišla se zeptat, co se děje. Ke svému zděšení objevila v koupelně zavražděného manžela. Přiměla syna, aby vše oznámil na policii.

"Nesmírně lituji toho, co se stalo. Otce jsem nechtěl zabít, vůbec si nevybavuji, že jsem jej bodal nožem. Měl jsem před tím s otcem dobré vztahy," řekl soudcům. Což může být pravda, ze svědeckých výpovědí totiž vyplynulo, že otec mu finančně pomáhal, když se dostal do dluhů. Ve chvíli, kdy se syn vrátil z vězení, nechal jej u sebe bydlet.

Polehčující okolnosti soudci nenašli

Státní zástupce Vladimír Prokop zpochybnil Blehovo tvrzení, že jednal v nezvladatelném afektu. "Mezi napadením pánví a nožem uplynul nějaký čas. Bodl otce dvakrát a musel si být vědom, že jej pravděpodobně usmrtí. Jednal v jasném úmyslu," prohlásil Prokop.

Soudci nakonec s argumenty státního zástupce souhlasili. "Nenašli jsme žádné polehčující okolnosti, naopak řadu přitěžujících," poznamenal předseda soudního senátu Jiří Vacek. Třináctiletý trest je prakticky maximum, z bývalého potrestání totiž Blehovi zbývají téměř dva roky, které si po podmíněném propuštění nestačil odpykat. Verdikt není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám