Hlavní obsah

Sedm let za střelbu na policisty

– TÁBOR
Právo, Petr Novotný

Sedm let by měl strávit za mřížemi 38letý Miroslav Hurych z Kaplice, který loni 27. září po půlnoci střílel v táborské nemocnici na dva policisty poté, co jednomu z nich sebral zbraň při předchozí potyčce.

Článek

Čtyřikrát trestaného majitele nevěstince v Českých Budějovicích obžaloval státní zástupce z pokusu o vraždu, maření úředního rozhodnutí, výtržnictví a poškozování cizí věci. Na začátku případu byla dopravní nehoda, kterou zavinil obžalovaný 26. září krátce před 21. hodinou na výjezdu z Veselí nad Lužnicí ve směru na České Budějovice.

Z místa uprchl. Byl zadržen a po půlnoci převezen k odběru krve do táborské nemocnice. Následně jej policisté propustili. Po jejich odjezdu se ale muž do nemocnice vrátil a obtěžoval zdravotnický personál. Zvládnout se jej nepodařilo ani ostraze, takže asi 30 minut po druhé hodině ranní přišla znovu na řadu policie.

Hlídka Hurycha vyzvala, aby nemocnici opustil. Na to ale údajně nereagoval a choval se apaticky. Když k němu policisté přistoupili, náhle zaútočil. Jednomu z nich vytrhl z pouzdra služební zbraň, druhého povalil a dal se na útěk. Když ho začali pronásledovat, zahájil palbu. Nikoho naštěstí nezasáhl. Teprve pod hrozbou, že bude použita služební zbraň, se útočník vzdal.

"Všechny mé skutky mě mrzí a lituji jich. Po té nehodě jsem byl asi v šoku. Své jednání si nedokážu vysvětlit," řekl soudu Hurych.

Ten spáchané skutky překvalifikoval a obžalovaného potrestal za útok na veřejného činitele, loupež a nedovolené ozbrojování. Pokus vraždy nebylo podle předsedy senátu Zdeňka Kučery možné prokázat, protože všechny střely byly mířeny tak, aby policisty nezasáhly.

Státní zástupce i Hurych se k rozsudku nevyjádřili a ponechali si zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám