Hlavní obsah

V Česku řádí gang padělatelů dvoutisícovek

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Vrací vám při placení nákupu bankovky v hodnotě dvou tisíc nebo třeba i padesáti korun? Platí vám někdo těmito bankovkami? Zvyšte v takovém případě pozornost. V Česku totiž kolují padělané dvoutisícovky téměř k nerozeznání od pravých. Nepodceňujte ani méně zdařilé padesátikorunové padělky jen proto, že jde o malou hodnotu. Vždy totiž zaznamenáte ztrátu.

Článek

"Padělaných dvoutisícových bankovek jsme jen v Praze zadrželi okolo 400. Objevují se ve všech krajích. Celkem jich bylo zadrženo už 1 400. To představuje skoro třímiliónovou škodu. Experti České národní banky (ČNB) padělky hodnotí jako nebezpečné. To znamená, že při běžné platbě padělek neodhalíme," odpověděl ve čtvrtek na dotazy Práva důstojník pražské hospodářské kriminálky František Trojan.

Pod ultrafialovým světlem jako pravé

Padělky dvoutisícovek pravděpodobně vyrábí zahraniční gang pomocí počítačové techniky. Musí mít v České republice spojence, protože je do oběhu dává při platbách ve frekventovaných obchodech a na frekventovaných čerpacích stanicích pohonných hmot.

"Pod ultrafialovým světlem se padělané dvoutisícovky jeví jako pravé. Dají se poznat jen tak, že jsou natištěny na silnějším papíře. Napodobený vodoznak z rubové strany mírně vystupuje na povrch. Oba prvky zjistí hmatem jen zkušený člověk. Na posledních typech už není kvalitně zpracován proužek. Rozměry okének proužku nejsou pravidelné jako na pravé bankovce," vysvětlil Trojan.

Libeňský zásah

Padělatelé dvoutisícovek zatím spravedlnosti unikají. V jiných případech jsou kriminalisté úspěšnější. "Tento týden jsme v Praze 8 zadrželi a obvinili dva padělatele padesátikorun a dvousetkorun. Jejich méně zdařilé padělky se v oběhu objevily letos v polovině února. Tento týden jsme je dopadli a při domovní prohlídce zajistili veškeré předměty, s nimiž padělky vyráběli," řekl Trojan.

Pětadvacetiletý J.S. vyráběl padělané padesátikoruny a dvoustovky pomocí počítače a inkoustové tiskárny. Šedesátiletý V.K. je dával do oběhu jako prodavač v obchodě s potravinami tak, že padělek vkládal platícím mezi další vracené bankovky. A taky s nimi platil při nákupech v hypermarketech. Oba obvinění přiznali plnou vinu. Usvědčilo je 50 kusů padělků nalezených při domovní prohlídce. Do oběhu dali okolo 100 kusů. Vyšetřováni jsou na svobodě a čelí až desetiletému vězení.

"Máme přirozeně rozpracovány další případy. V nejbližší době zadržíme další padělatele. A to i české padělatele dvoutisícovek. Umějí jen na stupni méně zdařilé. Uděláme všechno pro to, aby časem došlo i na ty, co vyrábějí nebezpečné padělky dvoutisícovek," uzavřel Trojan.

Padělky banka nenahrazuje

Podle bankovního experta je třeba dávat si na přebírané bankovky pozor. "Každý má právo třeba na pokladně při nákupu odmítnout bankovky či mince, které mu připadají podezřelé a žádat jiné. Totéž však může i pokladní. Pokladní by navíc měl při podezření, že dostává padělek, uvědomit policii. Chybou by bylo, když zjistíme, že máme padělek, zbavit se ho tak, že s ním vědomě zaplatíme. I to je totiž trestný čin se sazbou do dvou let vězení," vysvětlil expert. Uvedl, že nemá smysl žádat náhradu za padělek v bance.

"Pracovníci banky nebo směnárny a podobně zadržují podezřelou bankovku okamžitě a předávají ji k expertíze do ČNB. To dělá i policie při zadržení podezřelých bankovek na místě činu, tedy kde měly být dány do oběhu. Banka nahrazuje pouze poškozené pravé bankovky, takže majitel padělku má smůlu. Nedostane za něj nic," dodal expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám