Hlavní obsah

Kauza Berdych: soudce zabránil kolizi v procesu

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Petr Franc ve středu odmítl zahájit hlavní líčení proti Davidu Berdychovi a 35 spoluobžalovaným. Drama začalo nenápadně. Při prezentaci advokátů bylo soudci sděleno, že obhajobu obžalovaného Michala Pinekera za jeho nepřítomného advokáta Josefa Kulhavého převezme obhájce obžalovaného Josefa Korbely, advokát Petr Pustina. Soudce po bezděčném přikývnutí po chvíli zvolal, že není možné zahájit hlavní líčení.

Článek

Franc líčení nezahájil, i když mu byly přítomnými advokáty navrhovány další možnosti, jak zastoupit Kulhavého. Neměli pro to zmocnění. "Není to možné. Upozornil jsem, že jde o zločinné spolčení," vysvětlil. Dramatická pauza trvající do příchodu Kulhavého byla důležitá. Kdyby totiž Franc včas nezareagoval, ohrozil by čistotu procesu a pověst svého senátu. Líčení by bylo neplatné a muselo by se přinejmenším opakovat.

"Došlo by ke klasické kolizi, ve které jeden advokát zastupuje dva obžalované. V situaci, kdy jeden svádí vinu na druhého. Stížnost proti procesnímu postupu soudu by znamenala, že by se líčení muselo anulovat a o všem, co v den kolize proběhlo, by se muselo znovu jednat, " vysvětlil Právu mluvčí pražského Vrchního soudu Jan Fořt.

Triky a pasti

Možná, že hrozba kolize byla vyvolána nezáměrně. Jinak však bylo středeční líčení plné triků a pastí nastražených na gangstera Miroslava Houdka (vykonává trest ve vězení na Mírově), který u soudu vystupoval jako svědek.

Například advokátka Helena Rejholcová se jako obhájkyně obžalovaného, bývalého důstojníka pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Petra Koňaříka, marně snažila z Houdka vydolovat, že Koňaříka řadil mezi dobré policisty. Houdek odrazil i snahy advokátky zpochybnit bývalou policistku Helenu Kahnovou z OBOZ, která se zasloužila o odhalení Berdychova gangu.

Svědek odmítl vyzradit jména elitních policistů

Obžalovaný gangster Oldřich Doležal se jako bývalý Houdkův komplic dokonce pokusil o jakýsi křížový výslech, ve kterém se na Houdkovi domáhal jmen důstojníků ÚOOZ, kteří Houdka navštěvovali opakovaně ve vězení, a toho, o čem jednali. Jmen se nedočkal. "Jednali jsme o jiné trestné činnosti," odpověděl Houdek. A na Doležalovu otázku, kde vzal 600 tisíc korun na zakoupení auta, odpověděl: "Z trestné činnosti. Ale jiné, než která je tu souzena."

Houdek trestnou činnost berdychovců a svou účast na jejich loupežích popisoval zřejmě s velkou přesností. Věcné byly i jeho odpovědi na mnohdy bizarní otázky, "kdo měl při kterém přepadení před sedmi lety paruku... jakou barvu mělo to či ono auto při přípravě loupeže před sedmi lety" a podobně.

Berdych s výpovědí nesouhlasí

Klidné byly i jeho reakce na útoky bývalých kompliců typu "pane soudce, ať mně Houdek netyká". A přesto šlo v Houdkových odpovědích o odplatu. Za to, že se Berdych a další měli zasadit o jeho usvědčení a odsouzení za oloupení Josefa Beneše a Karla Volavky v roce 1999.

Berdych si toho asi byl vědom. Kladl totiž Houdkovi zcela bezvýznamné otázky. A na závěr pak pouze uvedl, že s Houdkovou výpovědí nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdych vyslýchán o utajovaných skutečnostech

První dva dny hlavního líčení konaného tento týden s vyloučením veřejnosti v kauze gangu Davida Berdycha a spol. se podle informací Práva odehrávaly ve znamení...

Výběr článků

Načítám