Hlavní obsah

Nechala turisty v Chorvatsku, teď stojí před soudem

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Jednatelka zkrachovalé cestovní kanceláře Harmonie Medical Hana Vítečková, která v roce 2003 nechala v Chorvatsku tři stovky klientů bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy, se od pondělka zodpovídá u ostravského krajského soudu z následků svého svérázného podnikání.

Článek

Firma se sídlem v Háji ve Slezsku pořádala ozdravné pobyty pro zdravotně postižené u Jadranu, aniž byla pojištěna proti úpadku. Podle žalobce způsobila 641 nespokojeným klientům škodu ve výši 13,9 miliónu korun, další čtyři a půl miliónu dosud dluží svým obchodním partnerům a lidem, od kterých si půjčovala na splácení neustále se vršících dluhů.

Aby ušetřila, jedla jednou denně

"Přitom věděla, že společnost není schopna dostát svým závazkům, neboť byla nejméně od roku 2000 v úpadku předlužením," píše se v obžalobě. "Je mi to všechno líto," řekla u soudu Vítečková, která odmítá připustit, že se dopustila úmyslného trestného činu.

Podnikat začala v polovině devadesátých let, kdy začala vozit klienty do přímořských lázní na ostrově Korčula. "Začali jsme v malém a každý rok jsme měli stoprocentní nárůst klientů. Už v září jsme mívali objednávky na další léto," popisovala u soudu začátek podnikání. Jejími zákazníky byli převážně senioři, kteří chtěli pobyt u moře spojit s léčbou a rehabilitací pod dohledem zdravotních sester.

Kvůli rostoucímu zájmu Harmonie Medical rozšiřovala své působení i do jiných jadranských letovisek, záhy se ale dostala do velkých dluhů. Vítečková se snažila přesvědčit soud, že za své dluhy nenese vinu a pokud by mohla v turistice podnikat dále, peníze by vrátila.

Chtěla pokračovat pod jinou hlavičkou

"Mělo to pokračovat, pod jinou hlavičkou. Jinak lidé nedostanou peníze zpátky," řekla u soudu obžalovaná se slzami v očích. Soudce na to reagoval konstatováním, že je opačného názoru a je dobře, že firma skončila, jinak mohlo být poškozených mnohem více.

K zahájení projednávání dorazila i řada nespokojených klientů. "Vraťte mi aspoň polovinu," křičela se slzami v očích na Vítečkovou pětaosmdesátiletá Alžběta Velešíková, která si v roce 2003 jela do Chorvatska léčit nemocnou nohu. "Na dovolenou jsem dlouho šetřila, polovinu jsem si musela půjčit. Jedla jsem jednou denně, abych na to moře ušetřila," řekla novinářům důchodkyně.

Srdceryvné dopisy soudu

Po příjezdu k hotelu se ale dozvěděla, že je kvůli dluhům cestovky hotel neubytuje a navíc není zajištěna zpáteční doprava. "Takovou hrůzu jsem nezažila za celý život, nepřeji to nikomu. Zůstali jsme tam úplně bez prostředků a bez jídla, dvě noci jsme museli strávit venku a část cesty po Chorvatsku jsme prodělali na vlečce traktoru jako nějaký dobytek," řekla žena. Podobných osudů klientů Harmonie Medical, s jejichž dopravou zpět museli pomoci jiné cestovní kanceláře, jsou stovky.

"Soud dostává srdceryvné dopisy, pod kterými jsou podepsáni starší lidé s ročníkem narození 1920 až 1930. Nesou to velmi těžce, ptají se, kdy dostanou svoje peníze zpátky. Chtějí, aby jim zaplatil soud. Všem odpovídáme, že si musejí počkat na výsledek hlavního líčení," uvedl soudce Miroslav Mucha, který v pondělí déle než půl hodiny četl jména poškozených, kteří žádají náhradu škody.

Majetek nestačí ani na náklady konkursu

Naději, že své peníze ještě někdy uvidí, ale mají tito lidé minimální. Vítečková totiž nemá žádný majetek, kvůli dluhům přišla i o rodinný dům a nyní žije v pronájmu. Ze závěrečné zprávy správkyně konkursní podstaty cestovní kanceláře vyplývá, že firma skončila na mizině. "Hodnota majetku zahrnutého do konkursní podstaty nepostačuje ani k úhradě nákladů konkursu," píše se v závěrečné zprávě o konkursu.

Hlavní líčení pokračuje v dalších dnech výslechy poškozených, svědků a soudních znalců. "Určitě nebudeme vyslýchat všechny poškozené, kteří jsou z různých koutů republiky, ale vybereme vzorek z blízkého okolí," řekl soudce. Dodal, že zatím nelze odhadnout, za jak dlouho bude vynesen rozsudek a zda to bude ještě v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelka Harmonie byla u výslechu

Opavští kriminalisté už vyslechli majitelku cestovní kanceláře Harmonie Medical Hanu Vítečkovou. Firma v polovině července nechala v Chorvatsku asi tři stovky...

Harmonii medical hrozí konkurz

Na cestovní kancelář Harmonie medical z Háje ve Slezsku byl podán návrh na konkurz. "V nejbližší době se rozhodne, zda bude konkurz prohlášen," řekla...

Výběr článků

Načítám