Hlavní obsah

Mladíci podváděli banky falešnými podpisy

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Dva mladé podvodníky, kteří pomocí falešných podpisů v minulých měsících víc než stokrát zaútočili na třináct bankovních účtů různých firem i fyzických osob, zatkli v minulých dnech severomoravští kriminalisté.

Článek

Zatím jim prokázali, že se pomocí padělaných příkazů k úhradě pokusili převést na jiné účty 1,3 miliónu korun, protože se jim ale většinou nepodařilo podpisy oprávněných osob dokonale zfalšovat, úspěšní byli jen v desetině případů.

Pro samotný výběr podvodně převedených peněz získávali spolupracovníky na internetu. Kromě dvou organizátorů z Ostravy tak policie zatím stíhá ještě dva mladíky z Jeseníku a není vyloučeno, že počet obviněných se ještě rozšíří. "S tak rozsáhlým případem napadení bankovních účtů jsme se ještě nesetkali," uvedl šéf severomoravské hospodářské kriminálky Martin Válek.

Vysokoškolský student a jeho nezaměstnaný kamarád ve věku 20 a 21 let se k podpisům oprávněných osob k třinácti účtům u čtyř různých bank dostali neznámým způsobem. Pomocí internetu se zkontaktovali s dalšími dvěma mladíky z Jeseníku, kteří pro ně měli plnit roli takzvaných bílých koňů.

"Nabídli jim přivýdělek. Měli si založit vlastní účty, na které jim organizátoři převedli peníze. Majitelé účtu je měli vybrat a nechat si za to smluvenou odměnu. Peníze měli vložit do pultíku na přebalování kojenců v jednom z ostravských hypermarketů," uvedl kriminalista Radovan Krygel.

Dodal, že mladí muži na základě instrukcí organizátorů skutečně vybrali 24 tisíc korun. Po dalších komplicích, kteří pro organizátory podvodu vybrali dalších bezmála osmdesát tisíc korun, kriminalisté stále pátrají.

Policisté nyní budou zjišťovat, jak se mladí muži ke všem podpisovým vzorům dostali. Zatím vědí jen to, že největší částku se jim podařilo vybrat na základě padělaného podpisu nevlastního otce jednoho z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám