Hlavní obsah

Děti se dvakrát pokusily vykolejit vlak

LIBEREC

Duchapřítomnost strojvedoucího vlaku a zásah policistů zabránily neštěstí, které se mohlo po hře čtyř dětí ve věku od sedmi do čtrnácti let odehrát ve čtvrtek večer na železniční trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou v severních Čechách. Hned dvakrát se pokusila skupinka dětí vykolejit projíždějící vlak pomocí klády na kolejích. Nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Článek

"Vyloučit možnost, že by vlaky po najetí do klády vykolejily, nemůžeme," uvedl systémový specialista Českých drah Jindřich Berounský.

Důmyslnou překážku děti na trati vytvořily pomocí klády a kbelíků, které zatížily kameny. Strojvedoucí soupravy jedoucí z Jablonce si u obce Proseč zátarasu včas všiml a podařilo se mu zastavit. Pracovníci drah potom překážku odstranili a přivolali policisty.

Těm se podařilo objevit děti v okamžiku, kdy pracovaly na druhém zátarasu proti vlaku, který jel v opačném směru z Liberce. "V současnosti vyšetřujeme, zda vlak mohl vykolejit. Pokud ano, pak by šlo o obecné ohrožení s trestní sazbou tří až osmi let vězení. Dětským pachatelům ale trestní stíhání podle zákona nehrozí," uvedla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

Za posledních 15 let se na trati z Liberce do Harrachova odehrála řada útoků na vlaky. Žádný si nevyžádal těžká zranění či smrt lidí. Při jednom takovém případě spustil někdo na vlak betonovou skruž, na vagóny létaly také kameny a hořící louče.

"Vlaky z Liberce do Tanvaldu a Harrachova projíždějí hustě osídlenými oblastmi a za terč si je bohužel často vybírají děti. Většinou si neuvědomují, do jak nebezpečné hry se pouštějí," podotkl Jindřich Berounský.

Reklama

Výběr článků

Načítám