Hlavní obsah

V ČR se loni stalo nejméně trestných činů od roku 1993

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet trestných činů se v Česku oproti předloňskému roku snížil o 2,2 procenta na 344 060. je to nejméně od roku 1993. Rostl ale počet hospodářských deliktů, meziročně dokonce o třetinu. Největší podíl zaujímají úvěrové podvody, kterých přibylo o 148 procent, dále pak případy porušování autorského práva a neoprávněného držení platební karty.

Článek

Méně je naopak zpronevěry, podvodu a pojistného podvodu. Vyplývá to ze zprávy, kterou předložil ve středu vládě ministr vnitra František Bublan.

Loni ubylo také násilných trestných činů. Projevilo se to nižším počtem vražd, úmyslných ublížení na zdraví, vydírání a loupeží. Problémem však zůstávají loupeže na finančních institucích. Právě finanční a hospodářská kriminalita je v Česku hlavním zdrojem nezákonných zisků.

V praxi pachatelé podvodníci nejčastěji využívají k legalizaci příjmů hlavně vklady do více bankovních účtů, zakládání termínovaných vkladů, investování do podílových fondů, cenných papírů, nemovitostí a uměleckých předmětů.

Kapesních krádeží je stále více

Rovněž klesl počet vloupání do bytů, rodinných domků a rekreačních objektů, krádeží motorových vozidel a věcí z automobilů. Naopak stouply kapesní krádeže.

Mírně se snížil i podíl cizinců na kriminalitě. Nejvíce stíhanými jsou stále Slováci (34,5 %), následují je Ukrajinci a pak občané Vietnamu, Polska a Ruska.

Poklesl i podíl dětí a mladistvých na trestné činnosti, což ministr vnitra zdůvodňuje jejich menším podílem v populaci a také účinností nové legislativy, jako je například zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy.

Reklama

Výběr článků

Načítám