Hlavní obsah

Jména mladistvých pachatelů již asi nebudou tajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát ve středu schválil novelu trestního řádu, která soudcům v budoucnu umožní u závažných trestných činů zveřejnění jména a podoby mladistvých pachatelů. Nyní platný zákon zveřejnění těchto údajů zakazuje. Po schválení Senátem tak nyní legislativní norma putuje k podpisu prezidentovi.

Článek

Fotografie a videa mladistvých při soudním řízení se však zveřejňovat nebudou ani nadále. Pokud prezident návrh schválí, i nadále by v rámci ochrany dětí a presumpce neviny platilo, že identita mladistvých pachatelů by nesměla být zveřejněna během soudního řízení. Podle novely by však soud mohl rozhodnout, že v zájmu ochrany společnosti je nutné jméno a fotografii mladistvého odsouzence zveřejnit.

Novela českým soudům také umožňuje nařízení zadržet české občany v celé Evropské unie bez časového omezení. Shodná pravidla by platila i pro vydávání cizinců do zemí EU. Podle nyní platné legislativy se eurozatykač nevztahuje na trestné činy spáchané před jeho zavedením v listopadu 2004. Z Irska se tak například nedaří dostat zpět do ČR dva podezřelé z takzvaného Berdychova gangu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám