Hlavní obsah

V Libčevsi připravují hasiči zásah, premiér kritizuje Libora Ambrozka

– LIBČEVES/PRAHA

Hasiči se v pondělí připravovali k zásahu v Libčevsi, kde hoří od noci na neděli 3500 tun odpadu z Německa. Zasáhnou ve chvíli, kdy poklesne teplota. Nižší žár totiž způsobí nedokonalé spalování, při kterém se mohou tvořit jedovaté látky. Na místo požáru přijeli s těžkou technikou v neděli vojáci z rakovnické posádky. Rozebírají konstrukce torza dvou hal bývalého kravína, aby se stroje mohly dostat do silážní jámy, kde odpad hoří.

Článek

Dobrovolné hasiče z Libčevsi vystřídali v pondělí profesionálové ze Žatce, kteří zabraňují šíření požáru. "Možná se podaří začít hasit odpad ještě dnes, spíše si však myslím, že až v úterý. Žár z popela by těžkou techniku poškodil," uvedl operační důstojník lounských hasičů, který dodal, že po poklesu teploty odpad rozhrnou a hasiči jej pak začnou prolévat vodou. 

Možný výskyt škodlivin v ovzduší monitoroval balon České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Meteorologická situace je podle hasičů příznivá, vzhledem k dobrým rozptylovým podmínkám zamoření ovzduší nehrozí.

Za pravděpodobnou příčinu vzniku požáru označili lounští policisté žhářství. "Vyšetřovatel ale případ ještě neuzavřel. Nemáme zprávu od hasičů, protože oheň dosud není zlikvidován," řekla policistka z lounské služebny.

Starostka Libčevsi kritizuje stát, že nic nedělal

Starostka Libčevsi na Lounsku Vlasta Staňková požádala stát, Ústecký kraj i město Louny o zabezpečení likvidace skládky, žádné pomoci se však dosud nedočkala. "Dostala jsem dopis od premiéra (Jiřího Paroubka). Píše mi v něm, že pověřil ministra financí a ministra životního prostředí, aby se domluvili a nechali odpad odvézt. Ministerstvo životního prostředí to přislíbilo, pokud do konce dubna nezlikviduje skládku německá strana," řekla.

Paroubek se pustil do ministra životního prostředí

O Libčevsi také hovořili v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce předseda Strany zelených Martin Bursík a premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Premiér zkritizoval postup ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL): "Řeší to trochu dlouho. Já bych věc na jeho místě řešil jiným způsobem, řekl jsem mu, že podpořím rozpočtové řešení, mohl je předložit. Bylo by lepší dát peníze Libčevsi a pak je vymáhat po německé straně. On chce urychleně jednat s německou vládou."

Martin Bursík toto řešení považuje za nevhodné, protože odpovědnost nenese vláda: "Za odpad odpovídá obec a měla to být  aktivita obce s krajem. Takto to zacvaká stát." Podle něj nevyjde snaha požadovat náhradu po SRN. 

Kritizoval ale špatnou spolupráci ministerstva vnitra, zahraničí a životního prostředí, která nezabránila tomu, aby se situace takto vyhrotila. "V tuhle chvíli tam vznikají škodlivé látky, dioxiny."

Premiér pochválil Bursíka, že zmínil, že problém skutečně nespadá do kompetence vlády, ale dodal: "Není to skutečně problém vlády, ale jde o lidi. Situace je mezní v tom, že skládka hoří, a já musím řešit praktické věci. Než bych se dočkal, až se domluví obec s krajem, tak už tam budou mít lidi zdravotní potíže." Dodal ještě, že německý ministr zahraničí mu spolupráci při řešení problému slíbil.

Ambrozek pošle zřejmě Němcům fakturu

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) v pondělí reagoval na už třetí úmyslně založený požár odpadu v Libčevsi. Neodstraní-li spolkový stát Sasko-Anhaltsko do konce dubna nelegálně navezený komunální odpad z Libčevsi na Lounsku, zlikviduje ho český stát a Německu pošle fakturu. Ministr pohrozil, že pokud Německo nedodrží stanovenou lhůtu, předá případ k Soudnímu dvoru Evropských společenství.

Spálené zbytky představují nebezpečný odpad

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc Radiožurnálu řekl, že po požáru už asi nebude možné odpad odvézt zpět do Německa: "Už to bude nebezpečný odpad. Tam je podle mého názoru pravděpodobnost převozu zpět přes hranice takřka nulová."

Zbytky neshořelého komunálního odpadu a popel ze dvou únorových požárů výsledky rozborů označily za nebezpečný, jeho umístění na zabezpečenou skládku by stálo zhruba 25 miliónů korun. V bývalých halách kravína shořelo už dříve 1500 tun odpadu .

Reklama

Výběr článků

Načítám