Hlavní obsah

Rodina zatím musí žít v domku se žíravinou

– OPAVA
Právo, Josef Gabzdyl

Patálie se sudy plnými žíravin ve sklepě rodinného domu v Opavě rodině Žídkových zdaleka neskončily. Okresní soud v Opavě ve čtvrtek totiž zamítl jejich žalobu proti správci konkursní podstaty armaturky Merkanta, od kterého rodina dům v roce 2002 koupila. Obyvatelé domu se sklepem plného jedů se ale hodlají odvolat ke krajskému soudu.

Článek

Žídkovi objevili zazděných zhruba 170 sudů dva týdny poté, co objekt na Hviezdoslavově ulici pořídili za zhruba 1,2 miliónu korun. Likvidace sudů uložených někdy na konci osmdesátých let minulého století by podle odhadů přišla na více než tři milióny korun, ale správce konkurzní podstaty Jaroslav Horký nabídl mimosoudní vyrovnání 200 tisíc korun. Proto Žídkovi žádali po soudu, aby mu nařídili vyklizení sklepa.

Správce ale tvrdil, že rozhodně není vlastníkem nebezpečných sudů. "Armaturka dříve kupovala od předchozí společnosti Sigma Opava jen movité věci uvedené na seznamu a sudy tam nejsou," prohlásil správce. Jenže Sigma už dávno neexistuje a je vymazána z obchodního rejstříku. Správce přidal další argument: "V kupní smlouvě se Žídkovi zavázali, že budou pozdější skryté vady akceptovat."

Rodina byla bez právníka

Soudkyně nakonec žalobu zamítla hlavně kvůli chybějícím důkazům vlastnictví kyselinového dárečku. "V civilním sporu je dokazování na straně žalobce, což se nestalo," vysvětlila. Navíc připustila, že si Žídkovi zřejmě ublížili, když pro tak složitý případ neměli právního zástupce. "S původní advokátkou jsme nebyli spokojeni a nový zástupce ještě nestihl spis nastudovat," vysvětlil Michal Žídek a odmítl smíření s prohrou. "Rozhodně e odvoláme ke krajského soudu a přijde i advokát," slíbil.

Žídkovi ve třetině domu nad sklepem nebydlí a domnívají se, že žíraviny sudy už dávno rozleptaly. "Máme tak místo sklepa kyselinovou vanu, navíc určitě hrozí, že se jedy dostanou do spodních vod," dodal Žídek a podobně hovořila i jeho babička Ema: "Navíc jsme hodně a často nemocní, což určitě způsobují jedy," prohlásila a ukázala do sklepa, odkud se line pronikavý zápach kyseliny.

Podle odborníků jsou ve sklepě vilky uschovány takzvané kyselé kaly, které vznikají při elektrolytickém čištění nerezových ocelí. Armaturka odpad původně ukládala do jednoho z vojenských bunkrů v okolí Opavy. Skládku ale na přelomu let 1989 a 1990 zakázal okresní hygienik. Sudy s nebezpečnými chemikáliemi nakonec skončily v základech stavby. Jsou uloženy ve třech vrstvách a zality betonovou směsí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve sklepě našli zazděné sudy s žíravinami

Rodina Žídkových z Opavy prožívá neuvěřitelné patálie. Ve sklepení svého domku objevila téměř 150 sudů plných žíravin zazděných ještě za socialismu, k nimž...

Výběr článků

Načítám