Hlavní obsah

Při hromadných neštěstích pomůže rozkládací kamión

Novinky, pno
PRAHA

Hromadné neštěstí, teroristický útok či zajištění velké technoparty. Při takovýchto a podobných akcích bude moci pražská záchranná služba již za pár týdnů nasadit unikátní záchranářský kamión, jehož výroba v těchto dnech finišuje. Kolos uvedou záchranáři do provozu v květnu letošního roku.

Článek

Speciálně vyrobené zařízení, jehož cena přesahuje 17 miliónů korun, slouží jako mobilní záchranářské pracoviště. Jeho rozložení trvá několik minut a provádí se prostřednictvím dálkového ovládání. Obří souprava zabírá při celém rozložení cca 80 metrů plochy.

V kamiónu bude sídlit operační dispečink, který bude koordinovat práci zdravotníků.  V kamiónu budou zásobníky vody, kyslíku, zdravotnického materiálu, samostatný agregát pro výrobu energie. Součástí je také prostor pro ošetření až deseti zraněných. Systém poskytuje zdravotníkům kompletní zázemí při zásahu a je plně soběstačný po dobu 24 hodin.

"Je třeba zdůraznit že se nejedná o žádnou super sanitku nebo něco podobného. Modul má sloužit pro dopravu potřebného vybavení pro zásah zdravotníků v místě neštěstí s výskytem velkého množstvím zraněných. Zásadním posunem je zejména skutečnost, že celou soupravu obsluhuje jeden člověk. Výrazně tak ulehčíme personálním kapacitám," uvedl při prezentaci stavby návěsu ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Kliknutím na obrázek zobrazíte videoanimaci rozložení soupravy. V animaci kliknětě na tlačítko vlevo dole.

Kamión by našel uplatnění již dříve

"Modul potřebujeme pro kvalifikované a profesionální řešení svých úkolů při likvidaci neštěstí přímo na místě, a to i několik dnů. Můžeme jím také zdravotně zajišťovat hromadné kulturní, sportovní a společenské akce," uvedla mluvčí pražských záchranářů Simona Cigánková.

Praha již pamatuje události, při kterých by měl nový kamión své opodstatnění. "Takovými událostmi byl například požár hotelu Olympik, zřícení domů na Žižkově a Palmovce nebo nedávný výbuch plynu v obytném domě na Arbesově náměstí stejně, jako například asistence při hokejovém mistrovství světa," doplnila mluvčí záchranářů.

Kliknutím na obrázek zobrazíte videoanimaci zavření soupravy. V animaci kliknětě na tlačítko vlevo dole.

Inspirace v zahraničí

Hlavní město předpokládá, že kamión nalezne uplatnění v rámci integrovaného záchranného systému i mimo Prahu. "Je však důležité, aby bylo zařízení kdykoli k dispozici pro potřeby hlavního města," uvedl Zdeněk Schwarz.

Otázku zásahu při hromadném neštěstí nebo teroristickém útoku řešili pražští záchranáři již od útoků na New York v září 2001. Po dvouletém sbírání zkušeností, například na odborných veletrzích, se nakonec Praha rozhodla pro variantu kamiónu. Některá technická řešení jsou již v zahraničí používána. Modul má však několik speciálních novinek, která jsou prvními svého druhu.

Kombinované financování projektu

Velká část finančních prostředků byla čerpána ze státní dotace, zbytek z fondu určeného pro obnovu vozového parku pražské záchranky. Praha tak tímto způsobem využila první dotaci, kterou od státu pro fungování záchranné služby dostala.

Proškolením musí projít všichni pracovníci záchranné služby. Pro samotnou obsluhu budou vyčleněni specialisté, kteří v rámci non-stop fungování záchranářů budou kdykoli schopni dopravit kamión na místo určení a na místě zajistit jeho technický chod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám