Hlavní obsah

Začíná proces s lesním vrahem

Právo, Jakub Troníček
STŘEDNÍ ČECHY

Proč takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda (28) loni v říjnu zavraždil v lesích tři nevinné lidi? To je základní otázka, na kterou od úterka začne hledat odpověď středočeský krajský soud. Je však velmi pravděpodobné, že motiv lesních vražd ani u hlavního líčení nezazní, Kalivoda si ho totiž stále nechává pro sebe a odmítá ho prozradit komukoliv dalšímu včetně svých rodičů.

Článek

"Můj klient se seznámil s vyšetřovacím spisem, ale o žádné doplnění své výpovědi nebo dokazování nepožádal," řekl včera Právu Kalivodův advokát Daniel Šimánek. Zároveň připustil, že prostor ke Kalivodově obhajobě bude mít značně zúžený. "Mám samozřejmě ztíženou pozici, budu se snažit, aby líčení mého klienta nepoškozovalo a aby probíhalo podle zákona," uvedl Šimánek.

Soud bude zajímat, proč Viktor Kalivoda střílel

Kalivoda totiž o žádné slitování zjevně nestojí, i když si je plně vědom, že mu za trojnásobnou chladnokrevnou vraždu hrozí až doživotní vězení. "K vraždám se pouze přiznal. Jakékoliv další polehčující okolnosti se však získat nepokusil. Účast na rekonstrukci odmítl a k dalším okolnostem a motivu vražd se odmítl vyjádřit s tím, že to je jeho věc a že to není podstatné," řekl Šimánek.

Advokát však zároveň nevyloučil, že si jeho klient nechává nějaké překvapení k soudu. "Zatím ale takové informace nemám. Zajímal se pouze o průběh hlavního líčení," dodal Šimánek. Případnou obhajobu budou zcela jistě komplikovat i znalecké posudky psychologů a psychiatrů, podle kterých byl Kalivoda v době vražd naprosto příčetný a za své chování je tak plně odpovědný.

"U mého klienta skutečně nebyla konstatována žádná závažnější duševní porucha," potvrdil Šimánek. Ostatně sám Kalivoda při jediném výslechu, který byl ochoten během několikaměsíčního vyšetřování absolvovat, prohlásil, že moc dobře věděl, co dělá.

Kalivoda měl loni 13. října legálně drženou zbraní zastřelit manželský pár u Nedvědice na Brněnsku a o čtyři dny později podnikatele na Kladensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám