Hlavní obsah

Mladík stanul před soudem za ubití matky sekyrou

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Z brutální vraždy vlastní matky se od pondělí u ostravského krajského soudu zodpovídá Marek Homola (21) z Opavy. Mladý muž, který trpí od jedenácti let epilepsií, podle obžaloby svoji maminku zmasakroval loni 9. listopadu třinácti ranami sekyrou do hlavy.

Článek

Majitelku jedné z opavských zastaváren Ivanu Homolovou (43) našli zabalenou v igelitu v teplovodním kanále na sídlišti v Opavě-Kateřinkách týden po jejím zmizení. Všechny stopy přitom vedly právě k jejímu synovi.

Třináct ran na hlavě mrtvé ženy

Marek Homola měl se svou matkou neustálé konflikty. Kvůli závislosti na hracích automatech doma dokonce kradl peníze, sedm tisíc korun sebral také své bývalé přítelkyni v Brně. V osudný den mu právě z brněnského soudu přišla obsílka kvůli krádeži sedmi tisíc. Matka mu kvůli obsílce začala nadávat a konflikt skončil útokem sekyrou. Znalci na hlavě mrtvé ženy napočítali třináct ran.

Homola u soudu nedokázal útok popsat, soudce z něj každou větu musel tahat jako z chlupaté deky. Tvrdil, že sekyrou na něj jako první zaútočila matka, on se jen bránil a sekeru ji vytrhnul. "Pak už nevím, co bylo. Dostal jsem epileptický záchvat. Když jsem se probral, ležel jsem na podlaze a matka ležela vedle mne. Zkoušel jsem jí tep, ale byla mrtvá," řekl u soudu obžalovaný.

Seděli na posteli, ve které bylo tělo

Chvíli přemýšlel, co udělá, a pak matku zabalil do igelitu a ukryl ji do úložného prostoru postele v dětském pokoji. "Vytřel jsem podlahu a šel jsem koupit barvu, abych vymaloval předsíň," popisoval další události Homola. Když byl se všemi pracemi odpoledne hotov, vrátila se domů jeho sestra se svým kamarádem. "Pak jsme všichni seděli v pokoji. Já a přítel mojí sestry jsme seděli na posteli, kde byla zastlána matka. Nevím, o čem se bavili, celou dobu jsem přemýšlel, co s ní udělám," řekl mladík.

Když sestra usnula, vytáhl tělo z bytu. "Vzbudila jsem se a šla se podívat, co bratr dělá. Viděla jsem přes dveřní kukátko, že něco velkého strká do výtahu. Později mi řekl, že to byl vánoční stromek, který chtěl přestříkat cementem, aby vypadal efektně," vypověděla sestra. Na druhý den její bratr zmizel a nedal o sobě vědět. Po matce policie vyhlásila pátrání. "V duchu jsme podezírali bratra, že by jí něco mohl udělat, ale zdráhali jsme se tomu uvěřit," řekla sestra policistům do protokolu.

Kriminalisté Homolu zatkli v Orlové, kde týden po vraždě pobýval se svou přítelkyní, s níž údajně čekal rodinu. Hlavní líčení pokračuje do konce týdne, kdy by měl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám