Hlavní obsah

Žena vytrhla mříž v hořící budově, zachránila šest životů

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Svůj a dalších pět lidských životů zachránila svým jednáním v kritické situaci Růžena Cínová, která během děsivého požáru pražské ubytovny v Praze na Zličíně 14. března letošního roku vytrhla okenní mříž. Tím vytvořila únikový východ z ohnivého pekla. Sama přišla o veškerý majetek a střechu nad hlavou. Za svůj čin si spolu s dalšími oceněnými ve čtvrtek převzala ocenění.

Článek

Cínová se stala jednou z oceněných, kteří se ve čtvrtek sešli v reprezentačních prostorech ministerstva obrany v Praze. V celkem devíti kategoriích si odnesli ocenění lidé, kteří svým mimořádným nasazením nebo činem zachránili lidský život. Za svůj čin získali profesionálové, laici i záchranářské týmy Zlaté záchranářské kříže. Cenu, kterou každoročně uděluje záchranářský oborový časopis.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili kromě oceněných také ministr vnitra František Bublan, ministr obrany Karel Künhl a pražský primátor Pavel Bém. Ministr obrany ve svém krátkém úvodním projevu vyzdvihl lidskou schopnost pomáhat v kontextu nynějších ničivých povodní.

Slavnostní ceremoniál přinesl také možnost setkání jednoho ze zachráněných s lidmi, kteří ho svojí profesionální prací na několika úrovních záchranného řetězce vrátili zpět do života.

Tragédie se odehrála koncem srpna na mistrovství Evropy ve westernových disciplínách v Rýmařově. Opilý vrhač nožů bodl nožem 26letého pořadatele do hrudníku a zasáhl srdce.

Skutečný příběh jako vystřižený z filmu

Když sanitka dovezla mladíka do nemocnice, jeho srdce nebilo. Devětapadesátiletý chirurg Petr Ziman mu však díky unikátnímu zákroku zachránil život. Chirurgický skalpel použil ještě dříve, než mladíka dostal na operační sál.

Otevřel mu hrudník už na vozíku, když zraněného vezli na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Nahmatal srdce, jedním prstem ucpal krvácející díru, dalšími masíroval srdce tak dlouho, až se znovu rozběhlo. S rukou zabořenou do mladíkova hrudníku se lékař dostal na operační sál, kde krvácející srdce operoval.

Podle Petra Zimana je téměř zázrak, že mladík vůbec přežil cestu do nemocnice. "Tak těžce zraněné pacienty se záchranné službě jen málokdy podaří přivézt do nemocnice živé," netajil chirurg svůj obdiv nad prací zdravotníků v sanitce. Mladíkovi se totiž poprvé zastavilo srdce už v kempu u ohniště, kde na něj zaútočil opilý vrhač nožů.

Mladík Tadeusz Kristen se při ceremoniálu potkal jak s lékařem, tak s celou posádkou sanitky, kterým spolu se svojí těhotnou ženou srdečně poděkoval.

Všechny oceněné přijal během dne také prezident republiky Václav Klaus.

OCENĚNÍ ZLATÝM ZÁCHRANÁŘSKÝM KŘÍŽEM

1. Nejlepší záchranářský čin laiků

  • Studentka Dominika Pečovská poskytla první pomoc třináctileté dívce

2. Nejlepší záchranářský čin profesionála jednotlivce

  • Policista Robin Menšík se vrátil k řidičce v havarovaném vozidle

3. Nejlepší čin profesionálního týmu záchranářů

  • Plzenští hasiči vyprošťovali zraněnou ženu z vozidla 46 minut

4. Nejlepší záchranářský čin na území Slovenska

  • Hasič Vladimír Krajňák vytáhl dva chlapce z rozbouřené řeky Hnilec

5. Nejlepší záchranářský čin záchranářů Armády ČR

  • Tým příslušníků vrtulníkové letky Plzeň-Líně za záchranu horolezkyně

6. Záchranářský kříž za přínos pro záchranářství

  • MUDr. Petr Zelníček IN MEMORIAM za iniciaci vytvoření Trauma Teamu Ministerstva zdravotnictví  a další propagaci české traumatologie.

7. Záchranářský kříž za nejlepší čin ze všech nominovaných

  • Chirurg MUDr. Peter Ziman a Čestné uznání pro posádku sanitního vozu za záchranu života mladého muže s probodnutým srdcem.

8. Nejlepší humanitární čin mimo území České republiky

Traumateam Úrazové nemocnice Brno za účast na záchranné misi v Pákistánu.

9. Cena primátora hlavního města Prazy za záchranářskou činnost na území města Prahy

Růžena Cínová za záchranu šesti lidských životů při požáru ubytovny v březnu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám