Hlavní obsah

Roman Zubík uspěl s odvoláním proti trestu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Bývalý šéf vsetínského hokejového klubu Roman Zubík, uspěl se svým odvoláním proti rozsudku ostravského krajského soudu, který ho loni v prosinci poslal za sedm a půl let do vězení za to, že měl nezákonně připravit vlastní společnost Sezoos Oil o 150 miliónů korun.

Článek

Vrchní soud v Olomouci ostravský rozsudek za trestný čin zneužívání informací v obchodním styku zrušil už před týdnem. Ve středu to potvrdil Právu olomoucký soudce Petr Angyalossi.

"Na základě současného stavu důkazů nelze spolehlivě dovodit, zda se obžalovaný Zubík vůbec dopustil nějakého trestného činu, a pokud ano, tak jaký to byl trestný čin," uvedl Angyalossi.

Dodal, že proto vrátil spis na ostravský krajský soud. "Bude nutné ještě obstarat některé další důkazy týkající se především akciové společnosti Sezoos Oil a potom nově rozhodnout," dodal soudce.

Exšéf vsetínského hokeje chce nyní z vazby na kauci

Zubík nadále zůstává ve vazbě. V minulých dnech ale nabídl soudu pětimiliónovou peněžitou záruku výměnou za svou svobodu. Krajský soud v Ostravě žádost o propuštění na kauci podle informací Práva odmítl, Zubík se ale pravděpodobně odvolá.

Případ tunelování společnosti Sezoos Oil je pouze malou částí trestné činnosti, které se Zubík podle policie dopouštěl. Další a mnohem rozsáhlejší obžaloba, kterou se ostravský soud zabývá od začátku letošního roku, mu v sedmi bodech, kvalifikovaných jako podvody, úvěrové podvody a krádeže, klade za vinu způsobení téměř miliardové škody v letech 1997 až 2000.

Vsetínský klub v těch letech několikrát vyhrál extraligu. Podle zasvěcených lidí to bylo zejména díky Zubíkovým pokoutným miliónům. "Postupoval neexistující pohledávky, předstíral obchod s ropou a v bance uváděl při žádostech o úvěr nepravdivé informace. Navíc vylákal směnky a peníze za jejich proplacení použil na své podnikatelské aktivity," popsal jeho trestnou činnost žalobce.

Na straně poškozených figurují podnik Slovenský plynárenský průmysl, zkrachovalá Moravia banka, pardubická společnost Paramo a další společnosti. Rozsudek v této věci zatím nebyl vynesen.

Reklama

Související témata:

Související články

Hokejový exšéf Zubík je v léčebně

Bývalý šéf vsetínského hokejového klubu Roman Zubík, který v pondělí v ostravské vazební věznici spolykal léky, byl v úterý ráno převezen do vězeňské nemocnice...

Výběr článků

Načítám