Hlavní obsah

Mafián je kvůli pomalému soudu na svobodě

Právo, pab
PLZEŇ

Kosovský Albánec Kadri Kadriji, podezřelý z drogových obchodů si od středy užívá svobody. Muži, který je podle státní zástupkyně jedním z článků narkomafie, pomohlo dostat se z vězení zdlouhavé dokazování v trestním řízení. Krajský soud v Plzni cizince stíhaného za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek musel propustit z vazby, protože nestihl jeho kauzu uzavřít do tří let.

Článek

To je totiž maximální zákonná doba, kterou může strávit ve vazební cele člověk obviněný ze spáchání zvlášť závažného úmyslného trestného činu. Kadrijimu, který je stíhán jako člen organizované skupiny působící ve více státech, přitom hrozí trest od deseti do patnácti let vězení. Pokud bude odsouzen, jen těžko se dá předpokládat, že si trest půjde odpykat.

Zdlouhavé obstarávání důkazů z ciziny

Soudkyně Iveta Zítková, která se kauzou zabývá, uvedla, že je to poprvé za její osmnáctiletou praxi, kdy musela z důvodu uplynutí tříleté doby pustit obžalovaného z vazby. "Je to výjimečný případ jak strukturou obžalovaných, tak charakterem trestné činnosti. Velmi náročné a zdlouhavé bylo například obstarání důkazů z ciziny jako jsou odposlechy telefonních hovorů. Celé řízení také hodně prodlužovali samotní obžalovaní," vysvětlila Zítková. Podle ní nelze předjímat, zda v případě odsouzení Kadriji trest nastoupí. "Předpokládám, že se dál bude účastnit soudního jednání," dodala.

Společně s Kadrijim jsou za obchodování s heroinem obžalovaní další dva jeho krajané Brahim Qorri a Zumer Isljami, a dále Čech Petr Poupal. Qorri s Isljamim byli už nepravomocně odsouzeni letos v únoru za to, že zorganizovali dodávku šesti kilogramů heroinu z kosovské Prištiny do České republiky a následně do Německa.

Za to byli potrestáni deseti, respektive šesti lety vězení. U soudu je usvědčovali jednak výpovědi kurýrů a dále odposlechy telefonních hovorů a videonahrávky pořízené policisty, kteří jejich pohyb sledovali

Reklama

Výběr článků

Načítám