Hlavní obsah

Stará trubka vyděsila Břeclav

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Gejzír vody, tryskající z hráze odlehčovacího ramene řeky Dyje v Břeclavi zajistil rušnou noc obsluze těžké stavební techniky, přivolané k likvidaci havárie. Příčinou nebylo poškození hráze, ale stará trubka, kdoví proč ponechaná v hrázi.

Článek

Její zabezpečení povolilo a voda začala zaplavovat sportovní areál. Provizorní zajištění bylo věcí hasičů, o celkové zastavení průniku vody se postaraly stavební stroje. 

Situace na Dyji se večer ještě zkomplikovala. Po dalším zvýšení odtoku z Vodního díla Nové Mlýny až na 650 kubíků vody za sekundu a očekávaném dalším navýšení až na sedm set kubíků je Břeclav v akutním stavu ohrožení. Hasiči a dobrovolníci na Břeclavsku naplnili pískem 20 tisíc pytlů na nouzové hráze a zabezpečení objektů. Čtvrtina uvedeného množství byla použita přímo v Břeclavi.

"Jedeme na doraz. Plní se Lednický poldr. Pak zbývá už jen přítlucký a jsme na konci. I ten poslední není ideální, protože je neprůtočný," řekl vedoucí břeclavského závodu Povodí Moravy Ladislav Vágner.

Právě plnění poldrů zatím pomáhá udržet vodu v Břeclavi jen v korytě řeky. Škody páchá spodní voda a voda z kanalizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám