Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči dostali tresty za loupeže

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Sebemenší stopu lítosti nebo zklamání nad vysokým trestem nedali na sobě znát dobrovolní hasiči, 24letý Martin Štefaník a 20letý Jiří Probošt, které ve středu poslal senát Krajského soudu v Brně do vězení za sérii ozbrojených loupeží v Brně a v Náměšti nad Oslavou. Přísnější sedmiletý trest dostal Probošt, kterému soud zohlednil i krádeže a zpronevěru, za kterou ho loni potrestal Okresní soud Brno - venkov. Jeho komplic si odsedí o půl roku méně.

Článek

Pobyt za mřížemi však není jediným trestem, který si oba vyslechli. Ve prospěch státu totiž propadla i obě auta, která si za ukradené peníze koupili a která jsou zatím na hlídaném parkovišti městské policie v Brně. Také budou muset společně zaplatit poškozeným téměř jeden a půl miliónu korun.

Strážný jim musel pomoci naložit lup

"Soud nemá pochyb o tom, že se obžalovaní dopustili všech tří loupežných přepadení. Svědčí o tom řada důkazů i způsob provedení všech přepadení, kdy zpacifikovali vždy člověka, který chránil hodnoty, jichž se snažili zmocnit. Oba vinu na všech přepadeních popřeli a Probošt přiznal účast na první loupeži, zatím co Štefaník připustil svou účast u třetího, svědkové je však usvědčují z účasti na všech," uvedla předsedkyně senátu Dana Kancírová.

Podle soudu si jako první oběť vybrali v říjnu 2004 společnost BS Auto v Brně, kde s pistolí v ruce kuklami na hlavě přepadli strážného. Svázali ho lepicí páskou, ale když zjistili, že sami nenaloží trezor do odcizeného vozidla, donutili strážného, aby jim pomohl, a pak ho zase spoutali. Z místa odvezli také počítač a telefonní karty, čímž firmu připravili celkově o milión osm set tisíc korun.

Peníze padly na auta, kasína a noční kluby

Protože jim peníze z kořisti nestačily, přepadli v lednu 2005 benzínku v Náměšti nad Oslavou, kde pod hrozbou použití střelné zbraně přinutili pokladní vydat tržbu. Ženu pak spoutali na toaletě. Krátce na to přepadli ještě jednou BS Auto v Brně, kde opět svázali strážného. Při prohledávání objektu však museli utéci, protože strážnému se podařilo přivolat policii.

Oba obžalovaní toho moc o svých zločinech nevypověděli a vinu připouštěli jen částečně. Probošt uvedl, že si kořist dělili rovným dílem. Před soudem se mu mluvit nechtělo, ale policii doznal, za peníze utratili. "Když se nám trezor podařilo shozením z mostu otevřít, tak jsme peníze vybrali. Každý jsme si koupili auto a zbytek padl na kasina, automaty a noční kluby," popsal policii Probošt.

Hasičské kukly a rukavice

Při prověřování jejich minulosti vyšlo najevo, že se oba poznali u dobrovolných hasičů, odkud pocházely kukly i rukavice, které používali na loupežích.

Případem se bude ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci, protože Štefaník se proti výroku soudu na místě odvolal. Probošt i státní zástupkyně si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda opravného prostředku využijí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám