Hlavní obsah

Za vraždu bratra feťáka si mladík odpyká osm let

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Emocemi protkané odvolací jednání se v úterý odehrálo u Vrchního soudu v Praze. Martin Růžek (27) se tam domáhal snížení osmiletého trestu za loňskou vraždu bratra Jiřího (37). Senát Jaroslavy Maternové se neslitoval ani nad prosbami jeho matky a letošní verdikt Krajského soudu v Plzni potvrdil.

Článek

Definitivním rozsudkem přišla Růžkova matka o posledního nejbližšího příbuzného. Před pár lety ztratila manžela, který po dlouhém boji podlehl leukémii, loni pak o syna Jiřího, kterého Martin v rozčilení zabodnul. Z užší rodiny jí teď zbyla jen sestra a švagrová.

S Jiřím už dvanáct let nebylo k vydržení. Když se mu po 3,5 letech rozpadlo manželství, vyhledal útěchu v pervitinu. Postupně začal rozprodávat, co se doma namanulo, ruinoval celou rodinu. Snaha rodičů synovi pomoci vyšla vniveč, na oplátku se dočkali fyzického napadání a psychického nátlaku, který se po otcově smrti stupňoval. Vyústil jedné srpnové noci loňského roku, kdy Martin s nožem v ruce bratrův život zmařil.

Matka bude na Jiřího vzpomínat v dobrém

Svou vinu nepopíral, požadoval jen nižší trest. Jeho matka se obává, že se návratu syna z vězení ani nedožije. "Je mi líto, čeho se dopustil, ale vím, za jakých okolností to udělal. Jiří nás trápil, jeho agresivita se stupňovala," plačtivým hlasem popsala situaci matka, která se léčí kvůli vysokému tlaku a její psychický stav je špatný.

"Se smrtí Jiřího se nesmířím, budu na něj vzpomínat a hledat na něm ty lepší stránky. Ale Martin jednal v zájmu mé ochrany, jako celých dvanáct let. Mohl sice z domova odejít, ale bál se o můj osud," vyznala se zdrcená žena. Růžek bratrovy smrti litoval. "Už to ale nevrátím. Máma zůstane na všechno sama," poznamenal.

Soud se pohnutým osudem Růžkových oblomit nenechal. "Bude-li se ve vězení dobře chovat, může pak požádat o podmínečné propuštění," naznačila Maternová Martinovu budoucnost. Státní zástupce by si dokonce představoval trest vyšší, neboť vražda byla dokonaná a uložený trest se nachází dva roky pod hranicí sazby.

Odsouzený: Jsem smolař

"Jsem zklamaná, čekala jsem, že mu uberou aspoň dva roky. Ztrácím i druhého syna," posteskla si Růžková. "Martina si vážím, že trest přijal jako chlap, zachovával tady klid, i když vím, že ho to trápí. Snad tu dobu překleneme," doplnila. "My už jsme si trest vlastně odpykali, když jsme dvanáct let trpěli kvůli fetování Jiřího, takže Martinovi snad ani ve vězení nebude hůř," podotkla. Růžek pravděpodobně nevyužije možnosti dovolání k Nejvyššímu soudu. "Už toho mám dost. Jsem smolař," konstatoval.

Martin Růžek bratra zabil v chebském bytě. V kuchyni právě krájel cibuli, zatímco bratr rozvalený v obýváku na gauči ho přemlouval, aby mu dal drahocenné hodinky po tátovi. Chtěl je prodat, aby měl na drogy. V Martinovi, který se snažil zachránit alespoň část rodinného majetku, se vzedmula vlna vášně a po Jirkovi se ohnal kuchyňským nožem.

V místnosti zahalené šerem ale nepostřehnul, že bratra zasáhnul do krku. Martinem lomcoval vztek, radši se sebral a odešel spát. Jejich matka tehdy trávila pár dnů na chatě, rostly zrovna houby. Tragédii proto nemohla zabránit. Až ráno Martin zjistil, že Jirka na místě vykrvácel. Hned se šel udat na státní zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám