Hlavní obsah

Soud nechce řešit tajnou nahrávku z jednání o Kajínkovi

PLZEŇ

Vedení Krajského soudu v Plzni chtělo přesvědčit ministra spravedlnosti Pavla Němce, aby se nezabýval obsahem tajně pořízené nahrávky z porady soudu, který řešil případ Jiřího Kajínka. Uvedla to TV Nova. Televize na začátku měsíce odvysílala nahrávku z tajného jednání senátu, z níž plyne, že předseda soudního senátu přesvědčoval ostatní, aby rozhodli, že Kajínkův případ se nemá znovu otvírat. Němec chtěl nahrávku přezkoumat.

Článek

"Dostal jsem podání soudního funkcionáře plzeňského soudu, kterým se ohrazuje proti tomu, že informace, které byly zveřejněny z neveřejné porady senátu, jsou předmětem nějakého zkoumání," řekl televizi Němec.

Na nahrávce předseda senátu Petr Bouček mluví k přísedícím o důkazech, které předložila obhajoba Kajínka. "Takových věcí se dějí desítky v normálních spisech. Tohle není žádná výjimečná situace, že Kajínek dostal doživotí...Je to přeci jedna verbež,...Ďurči, Hegedüss ..." říkal Bouček. Svým kolegům také připomněl, že Kajínkovu žádost poprvé zamítli.

Němec potvrdil, že případem se i přes nesouhlas plzeňského soudu bude zabývat. Soud argumentuje tím, že nahrávka byla pořízena tajně, tedy nelegálně, protože podobná jednání jsou neveřejná a účastníci jsou povinni mlčet. Někteří právníci ale s takovou interpretací nesouhlasí porady jsou prý pouze neveřejné, a ne tajné. 

Vedení soudu se s odkazem na utajení nechce případem vůbec zabývat. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká uvedla, že povinnost zachovávat mlčenlivost se vztahuje jen na závěrečnou poradu, během které se hlasuje o rozsudku.

Kajínka odsoudily soudy v roce 1998 na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Tvrdí, že je nevinný. V Plzni se už podruhé bez úspěchu domáhal obnovy řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Kajínek u soudu opět neuspěl, prosby nepomohly

Ani tentokrát se nepodařilo nejznámějšímu českému vězni odsouzenému na doživotí Jiřímu Kajínkovi uspět u soudu se svou žádostí o obnovu řízení ve své kauze,...

Soudci se vyloučili z kauzy Kajínek

Senát Krajského soudu v Plzni, který rozhodoval ve věci obnovy řízení odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka v úterý rozhodl o tom, že všichni jeho...

Výběr článků

Načítám