Hlavní obsah

Bedny s ostatky německých vojáků vyvolaly zděšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

V pátek se v Ústí nad Labem rozvířila lavina událostí, kolem údajného uložení tělesných ostatků vojáků německého wehrmachtu z druhé světové války. Primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič (ODS) přesně neví, kde jsou kosti uloženy a požádal o pomoc ministerstvo zahraničí a německou ambasádu.

Článek

"Skutečnost, že by na území města měly být bez našeho vědomí uloženy čtyři tisíce beden s ostatky vojáků německého wehrmachtu, považuji za šokující. Vůbec si to nedovedu představit. Vždyť se na nás žádné organizace nikdy neobrátily. Nejde pouze o politickou záležitost, ale také o etický rozměr," řekl v pátek Právu rozhořčený primátor Ústí nad Labem. Reagoval tak na informace médií, podle kterých by v jedné z ústeckých továrních hal měly být tyto kosterní ostatky již tři roky uskladněny.

Současně odpoledne Právu sdělil, že se osobně obrátil na české ministerstvo zahraničí a německou ambasádu v ČR se žádostí o pomoc při zjištění místa, kde jsou uloženy bedny s ostatky německých vojáků.

"Nevím, kde by ostatky exhumovaných německých vojáků padlých na našem území za druhé světové války v Ústí mohly být. Mohu vám ale potvrdit, že před dvěma lety se tady německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby fungující od 90. let skutečně zajímal o identifikaci německých vojáků. Měli být pohřbeni na bývalém Evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích. Potom ale spolku došly peníze, a proto začal hledat možnosti i mimo Prahu," sdělil Právu ředitel ústeckého archivu Vladimír Kaiser s tím, že činnost tohoto spolku je zcela legální a hledání jakýchkoli senzací by bylo nemístné. "Všechny tyto kostry jsou identifikované, Němci totiž půlku rozlomené vojenské známky svým mrtvým vkládali do úst," prozradil nám ústecký archivář.

Hygienici jsou zděšeni

Smířlivý tón v souvislosti s tak citlivou záležitostí pro Ústí však v pátek rozhodně nezaujal ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal.

"Jde o nehoráznost první třídy," konstatoval hygienik. "Jakmile zjistíme to místo, ihned tam vyjedou naši pracovníci, aby prověřili, jak je dodržován zákon o pohřebnictví, který stanovuje přísná pravidla, a navrhneme opatření. I když jde o velmi staré ostatky a nehrozí bezprostřední hygienické nebezpečí, nelze je jen tak uložit v nějaké hale. Zírám, že tam leží tak dlouho bez povšimnutí," řekl Trmal.

Samospráva ani ústecká policie podle slov její mluvčí Veroniky Beranové o místě, kde by mohly být ostatky uloženy, nic neví. "Na základě vašich informací se případem ale zabýváme a snažíme se zjistit, zda tato hala skutečně existuje," upřesnila Právu policistka.

Právu se ale v pátek podařilo zjistit, že německý spolek pečující o ostatky vojáků wehrmachtu před časem kontaktoval radnici v Přestanově na Ústecku. "Jak to víte?" podivil se překvapený starosta Jiří Černý (SNK).

"Skutečně za mnou před rokem z tohoto spolku byli s tím, že by v našem katastru chtěli někde vojenské ostatky v papírových krabicích uložit, popřípadě vybudovat hromadný hrob v sousedství našeho pomníku napoleonských válek. Výhodné by to prý bylo i pro blízkost dálnice a hraničního přechodu se SRN. Nakonec ale zřejmě našli jinou možnost," prozradil nám starosta.

Vzhledem k množství rasistických a urážlivých příspěvků byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Reklama

Výběr článků

Načítám