Hlavní obsah

Pyrotechnická ukázka zranila dva lidi, policista byl obviněn

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kvůli nepovedené pyrotechnické ukázce z 15. září minulého roku, při níž v areálu ostravské firmy Libros po výbuchu dvou rozbušek utrpěli zranění dva lidé, byl ve středu obviněn velitel policejní skupiny, která ukázku prováděla.

Článek

Právu to ve čtvrtek potvrdil Alois Dlouhý z Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Ukázku pronásledování pachatele prováděli policisté v rámci zábavného odpoledne pro veřejnost. Rozbušky explodovaly těsně vedle diváků.

Druhý policista jednal z rozkazu velitele

"Obviněný velitel skupiny na místě rozhodl o použití těchto rozbušek. Jednu z nich sám hodil a navíc dal pokyn, aby druhou rozbušku hodil jeho podřízený. Po výbuchu se z rozbušek oddělila tělíska. Jedno zasáhlo mladou ženu, na které se vzňal oděv a utrpěla popáleniny. Druhé tělísko vybuchlo v blízkosti mladíka, který měl poškozený sluch," dodal Dlouhý.

Velitel (36) je obviněn z ublížení na zdraví z nedbalosti. "Špatně vyhodnotil podmínky. Byl to publikem ohraničený prostor, do kterého by takové rozbušky vůbec neměly být házeny. Byl na to vypracován i znalecký posudek," řekl žalobce. Dodal, že druhý z policistů, který hodil jednu z dvou petard, obviněn nebude. "Jednal z rozkazu svého velitele," vysvětlil Dlouhý.

Obvinění hrozí i šéfovi olomoucké krajské kriminálky

Inspekce ministra vnitra navíc podle něj v minulých týdnech navrhla obvinit také bývalého zástupce ředitele ostravské policie Jiřího Veselého, který účast podřízených na akci schválil. Veselý, kterému hrozí stíhání pro zneužití pravomoci veřejného činitele, dnes působí jako šéf olomoucké pobočky severomoravské kriminální policie. "V jeho případě bude o dalším postupu rozhodnuto v pondělí," dodal Dlouhý.

Ředitel ostravské policie Rostislav Pavliska řekl, že obviněný policista nebude postaven mimo službu. "Šlo jen o nešťastnou náhodu. Kriminalizaci celé záležitosti považuji za velmi nešťastnou," řekl Pavliska s tím, že vzhledem ke sporné povaze případu vyčká na rozhodnutí soudu.

Na účasti policistů na soukromé akci nevidí nic špatného

Pavliska nicméně dodal, že po nešťastné události ostravská policie přehodnotila četnost prováděných ukázek, a tak se stíhaný policista podobných veřejných akcí již nebude účastnit. Jiří Veselý, kterého ve stejné věci navrhla obvinit ministerská inspekce, již dříve řekl, že nevidí nic špatného na tom, že účast policistů na zábavné akci soukromé firmy schválil. Podle něj jde o zcela běžný způsob prezentace policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám