Hlavní obsah

Policista dostal za utajení důkazu podmínku

KUTNÁ HORA

Bývalý policista z Kutné Hory Miroslav Šanta si ve čtvrtek od kutnohorského okresního soudu odnesl podmíněný osmnáctiměsíční trest vězení s odkladem na tři roky. Soud ho uznal vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Šanta podle verdiktu pochybil při vyšetřování nehody s tragickým koncem, která se stala v roce 2003 ve Zruči nad Sázavou. Při nehodě zemřel sedmiletý chlapec.

Článek

"Cítím se naprosto nevinen," řekl Šanta v závěrečné řeči. Jeho tvrzení se však podle státního zástupce podařilo vyvrátit. Kromě trestu odnětí svobody soud muži zakázal na tři roky práci v ozbrojených sborech a veřejné správě.

Šanta měl odvést špatnou práci při vyšetřování nehody, při níž řidič avie Milan Jakl srazil na přechodu pro chodce dva sedmileté chlapce, z nichž jeden svým zraněním podlehl. Někdejšímu policejnímu komisaři kladl státní zástupce za vinu, že zatajil výsledek Jaklova krevního testu na alkohol a nezaložil jej do spisu.

Údajně si musel být vědom skutečnosti, že svým jednáním mohl obviněného řidiče zvýhodnit a zmařit tak trestní řízení. Krevní zkouška totiž u řidiče prokázala 0,44 promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám